Kukbuk
Kukbuk

Bułeczki bao z warzywami i sosem kimchi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 80 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Bao:
mąka pszenna
220 g
sól
⅓ łyżeczki
proszek do pieczenia
½ łyżeczki
ciepła woda
120 ml
cukier
1 łyżeczka
drożdże instant
4 g
olej
1 łyżeczka + do smarowania
Marynowane tofu:
wędzone tofu
150 g
sos sojowy
1 łyżka
brązowy cukier
1 łyżeczka
mąka kukurydziana
do obtoczenia
olej
do smażenia
Farsz:
kapusta pekińska
¼ sztuki
listki mięty
garść
sok z limonki
z 1 sztuki
cukier
1 łyżeczka
ogórek gruntowy
½ sztuki
rzodkiewka
3 sztuki
ulubione piklowane warzywa
100 g
Sos kimchi:
kimchi
80 g
majonez
4 łyżki
czosnek
½ ząbka
sriracha
½ łyżeczki
Do podania:
prażone orzeszki ziemne niesolone
30 g
cukier trzcinowy
1 łyżeczka
woda
1 łyżeczka
czerwona cebula
½ sztuki
świeża kolendra
⅓ pęczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy ciasto drożdżowe na bułeczki. Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Pośrodku robimy wgłębienie, wlewamy do niego ciepłą wodę i wsypujemy cukier oraz drożdże. Na koniec dodajemy olej i zagniatamy, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

krok 2

Tofu kroimy w plasterki i moczymy chwilę w sosie sojowym wymieszanym z cukrem. By zyskało bardziej intensywny smak, możemy zostawić je na godzinę, by się zamarynowało. Gotowe obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy z ognia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 3

Kapustę pekińską i miętę kroimy w cienkie paski, wkładamy do miseczki i łączymy z sokiem z limonki i cukrem. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, aby smaki się połączyły. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Pikle odsączamy z zalewy.

krok 4

Do malaksera wkładamy odsączone kimchi, majonez, czosnek oraz odrobinę srirachy – blendujemy na gładki sos.

krok 5

Orzeszki ziemne siekamy i ucieramy z cukrem trzcinowym i wodą. Cebulę kroimy w piórka.

krok 6

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą wałkujemy na owalny placek o wymiarach około 9 × 12 centymetrów. Wierzch ciasta smarujemy cieniutko olejem, składamy placek na pół i lekko dociskamy. Bułeczki gotujemy na parze przez 20-25 minut. Powinny znacznie zwiększyć objętość, być sprężyste i wilgotne.

krok 7

Gotowe bułeczki bao smarujemy sosem kimchi. Nakładamy kapustę pekińską, smażone tofu, pikle, ogórka, rzodkiewkę i cebulę. Wierzch dania posypujemy orzeszkami i listkami świeżej kolendry. Podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk