Kukbuk
Kukbuk
Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
brokuł
½ sztuki
ananas
½ sztuki
sos sojowy
3 łyżki
syrop klonowy
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
wędzona papryka
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sezam
garść
kolendra
1 pęczek

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Brokuł kroimy na różyczki, a ananas obieramy i dzielimy wzdłuż najpierw pół, a następnie na ćwiartki. Wykrawamy zdrewniały środek, miąższ kroimy na kawałki grubości około 1 centymetra

krok 2

W dużej misce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, oliwę i wędzoną paprykę. Dodajemy sól i pieprz. Do miski wrzucamy kawałki brokułu i ananasa i mieszmay, aż marynata w całości je pokryje. 

krok 3

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cząstki brokułu i  ananasa. Pieczemy przez 15-20 minut. 

krok 4

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy sezamem i listkami kolendry.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk