Kukbuk
Kukbuk

Bezowy wieniec z lemon curd i cytrusami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + 2 godziny pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
6 porcji:
beza:
białko jajka
200 g (z 5 dużych jaj)
cukier puder
400 g
lemon curd:
cytryna
3 sztuki
masło
100 g
cukier
1 szklanka
żółtko jajka
6 sztuk
kawałki cytrusów do dekoracji

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

Krok 1

Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misce i ubijamy. Kiedy się spienią, wciąż ubijając, małymi porcjami dodajemy cukier i doprawiamy solą. Ubijamy jeszcze przez kilka minut, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. 

Krok 2

Blachę wykładamy papierem do pieczenia z wyrysowanymi dwoma okręgami (jednym o średnicy 22 cm, drugim nieco mniejszym) i między nimi, małymi porcjami, rozkładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i suszymy bezę przez 1,5-2 godziny.

Krok 3

Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z cytryn, następnie wyciskamy z nich sok. Umieszczamy w misce, dodajemy masło oraz cukier i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

Krok 4

Intensywnie mieszając, dodajemy stopniowo żółtka i przez przynajmniej 10 minut podgrzewamy masę, nadal mieszając. Kiedy zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję, zdejmujemy ją z garnka i odstawiamy do ostygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Krok 5

Lemon curd wykładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy całość kawałkami dowolnych cytrusów.

Sprawdź inne przepisy na bezy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk