Kukbuk
Kukbuk
bezowa choinka, ciasto z bezy

Bezowa choinka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + suszenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
białko z jajka "zerówka"
7 sztuk
cukier
350 g
sól
szczypta
mascarpone
250 g
śmietanka kremówka
500 ml
masa kajmakowa
150 g
orzechy włoskie
130 g
cukier puder
do posypania
kakao
do posypania

Przepis i przygotowanie: Katarzyna Węglewicz / Bo lubię słodzić


Zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijmy do momentu uzyskania sztywnej piany. Do ubitych białek, łyżka po łyżce, cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Piana jest gotowa, gdy cały cukier rozpuści się w niej (można to sprawdzić organoleptycznie, rozcierając pianę między palcami).

krok 2

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nich trójkąty o podstawie 25 cm i wysokości 33cm, oraz pień. Pianę bezową dzielimy po równo na obie blachy i formujemy z niej trójkąty. Obie blachy na raz wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C. Suszymy 30 minut. Następnie po raz kolejny zmniejszamy temperaturę, tym razem do 100°C, i suszymy przez 90 minut. Bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

krok 3

Ubijamy 200 ml śmietany na puszystą masę i wkładamy do lodówki. Pozostałą śmietanę mieszamy z mascarpone, masą kajmakową i orzechami włoskimi. Jedną część choinki bezowej przekładamy na paterę, rozsmarowujemy na niej równomiernie krem z orzechami, przykrywmay drugim blatem bezowym i na koniec smarujemy kremem śmietanowym. Posypujemy cukrem pudrem, kakao i dowolnymi jadalnymi ozdobami. Świetnie sprawdzą się orzechy laskowe i pierniczki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk