Kukbuk
Kukbuk

Bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
biała kapusta
1 sztuka
kasza bulgur lub pęczak perłowy
150 g
soczewica
150 g
cebula
1 sztuka
pieczarki brunatne
200 g
oliwa
50 g
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
mielona ostra papryka
½ łyżeczki
mielona wędzona papryka
½ łyżeczki
sos Basilico Barilla
400 g

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy ją około 10 minut. Odcedzamy i odrywamy liście.

Krok 2

Kaszę i soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pieczarki siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę. Dorzucamy pieczarki, podsmażamy.

Krok 3

Dodajemy soczewicę, kaszę, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i trzema rodzajami mielonej papryki. Farszem nadziewamy liście kapusty, zawijamy.

Krok 4

Sos pomidorowy podgrzewamy. Połowę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wkładamy do niego gołąbki i polewamy je resztą sosu. Zapiekamy około 20 minut w 160 stopniach.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk