Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowy chlebek bananowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
olej kokosowy
70 g
dojrzałe banany
3 sztuki
brązowy cukier
70 g
soda oczyszczona
1/3 łyżeczki
mąka kukurydziana
165 g
skrobia ziemniaczana
50 g
wiórki kokosowe
50 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajka "zerówki"
2 sztuki
gorzka czekolada
100 g
cynamon
1/2 łyżeczki
sól
szczypta

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

krok 1

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozgniecione widelcem banany, cukier, sól i cynamon. Wlewamy roztrzepane jajka i wszystko mieszamy.

krok 2

W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki: proszek do pieczenia, sodę, mąkę kukurydzianą, skrobię i wiórki kokosowe. Wlewamy mieszankę z rondelka, wsypujemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy łyżką, do połączenia składników.

szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 50 minut. Chlebek smakuje najlepiej, kiedy jest jeszcze lekko ciepły.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk