Kukbuk
Kukbuk
szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowy chlebek bananowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
olej kokosowy
70 g
dojrzałe banany
3 sztuki
brązowy cukier
70 g
soda oczyszczona
1/3 łyżeczki
mąka kukurydziana
165 g
skrobia ziemniaczana
50 g
wiórki kokosowe
50 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajka "zerówki"
2 sztuki
gorzka czekolada
100 g
cynamon
1/2 łyżeczki
sól
szczypta

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

krok 1

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozgniecione widelcem banany, cukier, sól i cynamon. Wlewamy roztrzepane jajka i wszystko mieszamy.

krok 2

W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki: proszek do pieczenia, sodę, mąkę kukurydzianą, skrobię i wiórki kokosowe. Wlewamy mieszankę z rondelka, wsypujemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy łyżką, do połączenia składników.

szybkie ciasto bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 50 minut. Chlebek smakuje najlepiej, kiedy jest jeszcze lekko ciepły.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk