Kukbuk
Kukbuk
bezglutenowe herbatniki kakaowe - przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowe herbatniki kakaowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
woda
100 ml
kakao
3 łyżki
mielona kawa
1 łyżeczka
brązowy cukier
170 g
masło
150 g
mąka ryżowa
155 g
mąka gryczana
175 g
skrobia ziemniaczana
105 g
mielone siemię lniane
30 g
bezglutenowy proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajko "zerówka"
1 sztuka

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka

krok 1

Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kakao i gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z palnika, dodajemy kawę, cukier i posiekane masło. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.

ciastka kakaowe, bezglutenowe herbatniki, ciastka bezglutenowe, przepis Lisia Kawiarenka

W misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę ryżową, gryczaną, skrobię, mielone siemię oraz proszek do pieczenia. Łączymy z płynnymi składnikami, wbijamy jajko i zagniatamy jednolite, klejące ciasto. Wkładamy je do foliowej torebki i zostawiamy na noc w lodówce.

krok 3

Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na podsypanym mąką gryczaną blacie, na grubość ok. 4 mm. Wycinamy herbatniki foremką do ciastek lub radełkiem. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 7 minut w 190°C, uważając, by ciasteczka nie przypaliły się.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

 

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk