Kukbuk
Kukbuk

Bavette z sosem bazyliowym, imbirem i tofu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2-3 porcje
makaron bavette Barilla
200 g
sól
do gotowania i do smaku
olej
do smażenia
tofu naturalne
200 g
skrobia kukurydziana
50 g
oliwa
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
świeży imbir
2 cm
sos Basilico Barilla
400 g
pieprz
do smaku
świeża kolendra
kilka liści

zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko

Krok 1

Bavette gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do 180 stopni. Tofu kroimy w kostkę, obtaczamy w skrobi kukurydzianej i smażymy na złoty kolor.

Krok 3

Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej starte czosnek i imbir. Dodajemy sos i ugotowany makaron. Gotujemy około 2 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Podajemy z chrupiącym tofu i ze świeżą kolendrą.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk