Bardzo orzechowy bowl
czas przygotowania: 40-50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
- ziarna amarantusa
- 1 szklanka
- orzechy włoskie
- 1 garść
- opcjonalnie:
- owoce granatu, liście kolendry, szczypiorek
- Pieczona dynia:
- dynia hokkaido
- 1 mała sztuka
- olej czosnkowy
- do pokropienia
- kurkuma
- 1/2 łyżeczki
- zmielone ziarna kolendry
- 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki
- zmielone goździki
- 1/2 łyżeczki
- cynamon
- 1/2 łyżeczki
- sól
- szczypta
- opcjonalnie:
- cukier
- łyżeczka
- Bakłażan w marynacie:
- bakłażan
- 1 sztuka
- olej
- dwie łyżki
- jasny sos sojowy (lub kokosowego aminos)
- 2 łyżki
- papryka wędzona
- 1/2 łyżeczki
- papryka słodka
- 1 łyżeczka
- Chipsy z jarmużu
- jarmuż
- 4 liście
- olej do smażenia
- 1 łyżka
- czosnek suszony
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
- chili
- szczypta
- Sos bardzo orzechowy:
- masło orzechowe (np. z migdałów i orzechów pekan)
- 3 kopiaste łyżki
- poszatkowana i podsmażona biała cebula lub dymka
- 2 łyżeczki
- starty imbir
- 2 łyżeczki
- jasny sos sojowy (lub kokosowy aminos)
- 3 łyżki
- woda
- 3 łyżki
- sok z cytryny
- z 1/2 sztuki
- olej
- do smażenia