Kukbuk
Kukbuk
bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem, maślane ciasteczka, ciasteczka bananowe, ciasteczka z karmelem, domowy karmel, słony karmel, ciasteczka z tahini, przepis Marta Mankiewicz

Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciastka:
miękkie masło
100 g
cukier
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka L
mąka pszenna
150 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
sól
1/4 łyżeczki
sezam
20 g
banan
80 g
pasta tahini
1 łyżka
suszona żurawina
50 g
karmel:
cukier
50 g
śmietanka 30%
120 g
pasta tahini
1 łyżka
sól
szczypta

Przepis i zdjęcia: Marta Mankiewicz 

Krok 1

Masło wraz z cukrem ubijamy za pomocą miksera na jasną, puszystą masę. Wbijamy jajko i nieprzerwanie ucieramy na najwyższych obrotach. 

krok 2

W osobnej misce mieszamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy je do ubitej, maślanej mieszaniny. Miksujemy jeszcze chwilkę i dodajemy rozgniecionego banana oraz pastę tahini. Ponownie miksujemy, by składniki połączyły się. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 60 minut by stwardniało, a formowanie ciasteczek było łatwiejsze. 

krok 3

Gdy ciasto stężeje, formujemy z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ważne, by zachować odstęp między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia delikatnie urosną. Uformowane ciasteczka posypujemy dodatkowym sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut (do zrumienienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka nadal będą miękkie, ale bez obaw – stwardnieją gdy przestygną.

kruche ciasteczka sezamowe, Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem, kruche ciasteczka, domowe ciasteczka, domowy karmel, ciastka bananowe, maślane ciasteczka, proste ciasteczka, ciasteczka z tahini

Przygotowujemy karmel: do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i podgrzewając na małym ogniu czekamy aż zacznie się karmelizować. W momencie, gdy cukier zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na bursztynowy wlewamy śmietanę i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia (należy uważać, by śmietana nie wykipiała). Gotowy karmel solimy i dodajemy pastę tahini. Odstawiamy na chwilę, by przestygł oraz stężał. Następnie polewamy nim upieczone ciasteczka.  

Więcej słodkich dzieł Marty znajdziecie na Instagramie >>

Jeżeli zostanie Ci nieco karmelu możesz śmiało przechowywać go w lodówce do tygodnia lub zjeść kolejnego dnia jako dodatek do słodkiego śniadania.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk