Kukbuk
Kukbuk

Bakłażany zapiekane z serem i pikantnym czerwonym sosem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
średnie bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki
3 sztuki
oliwa
3 łyżki
drobna sól
3/4 łyżeczki
Salsa roja
oliwa
2 łyżki
masło
15 g
średnia cebula, obrana i drobno posiekana
1 sztuka
czosnek, drobno starte lub zmiażdżone
2 ząbki
suszona chili ancho
1/2 sztuki
suszona chili habanero
1 sztuka
kumin
1 łyżeczka
kolendra
1/2 łyżeczki
drobna sól
1 łyżeczka
woda
110 g
przecier pomidorowy
2 łyżeczki
sery
feta, pokruszona
25 g
gruyère, grubo starty
25 g
mozarella, dobrze odsączonej i porwanej na małe kawałki
100 g
gęsta śmietana kremówka
100 g

zdjęcie: Yuki Sugiura

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 250°C lub 230°C z termoobiegiem.

Krok 2

Głęboko ponacinaj w kratkę miąższ bakłażanów – prawie do skóry, uważaj jednak, by jej nie przebić.

Krok 3

Bakłażany ułóż na dużej blasze przekrojoną stroną do góry i natrzyj miąższ 3 łyżkami oliwy z solą. Piecz 35–40 minut, w połowie obracając blachę, by równo się zrumieniły. Cały miąższ bakłażanów powinien zmięknąć i porządnie zbrązowieć na wierzchu. Powtarzam: ma być naprawdę brązowy! Nie ma się czego obawiać, nawet jeśli pociemnieje nad wyraz mocno.

Krok 4

W tym czasie zrób salsę. Pierwsze 10 składników (oprócz wody i przecieru pomidorowego) umieść w dużym rondlu i smaż na dość dużym ogniu 15 minut, często mieszając, aż pomidory się rozpadną, a cebula zmięknie i się zrumieni. Zmniejsz płomień, jeśli sos zacznie przywierać i się przypalać.

Krok 5

Wyrzuć habanero (lub rozgnieć wypukłą stroną łyżki, jak napisałam w notce, jeśli lubisz ostrzejszy smak). Przełóż salsę do blendera, dolej wodę i dodaj przecier pomidorowy, a następnie zmiksuj na gładko i odstaw.

Krok 6

W średniej misce połącz sery ze śmietaną.

Krok 7

Gdy tylko bakłażany się upieką i mocno zrumienią, wyjmij blachę z piekarnika. Na każdą połówkę bakłażana nałóż porcję salsy i serowej mieszaniny. Wstaw z powrotem do gorącego piekarnika na 6–8 minut, aż ser się stopi i miejscami zrumieni.

Krok 8

Odstaw na kilka minut do przestygnięcia, a następnie skrop oliwą i podaj.

Przepis pochodzi z książki "MEZCLA. Przepisy, które budzą wyobraźnię".

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk