Bakłażany zapiekane z serem i pikantnym czerwonym sosem
        typ diety: wegetariańska
 
        typ posiłku: obiad
- średnie bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki
 - 3 sztuki
 - oliwa
 - 3 łyżki
 - drobna sól
 - 3/4 łyżeczki
 - Salsa roja
 - oliwa
 - 2 łyżki
 - masło
 - 15 g
 - średnia cebula, obrana i drobno posiekana
 - 1 sztuka
 - czosnek, drobno starte lub zmiażdżone
 - 2 ząbki
 - suszona chili ancho
 - 1/2 sztuki
 - suszona chili habanero
 - 1 sztuka
 - kumin
 - 1 łyżeczka
 - kolendra
 - 1/2 łyżeczki
 - drobna sól
 - 1 łyżeczka
 - woda
 - 110 g
 - przecier pomidorowy
 - 2 łyżeczki
 - sery
 - feta, pokruszona
 - 25 g
 - gruyère, grubo starty
 - 25 g
 - mozarella, dobrze odsączonej i porwanej na małe kawałki
 - 100 g
 - gęsta śmietana kremówka
 - 100 g
 
