Bakłażany zapiekane z serem i pikantnym czerwonym sosem
czas przygotowania:
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- średnie bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki
- 3 sztuki
- oliwa
- 3 łyżki
- drobna sól
- 3/4 łyżeczki
- Salsa roja
- oliwa
- 2 łyżki
- masło
- 15 g
- średnia cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 sztuka
- czosnek, drobno starte lub zmiażdżone
- 2 ząbki
- suszona chili ancho
- 1/2 sztuki
- suszona chili habanero
- 1 sztuka
- kumin
- 1 łyżeczka
- kolendra
- 1/2 łyżeczki
- drobna sól
- 1 łyżeczka
- woda
- 110 g
- przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki
- sery
- feta, pokruszona
- 25 g
- gruyère, grubo starty
- 25 g
- mozarella, dobrze odsączonej i porwanej na małe kawałki
- 100 g
- gęsta śmietana kremówka
- 100 g