Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Zimowe zamieszanie

Gin to jeden z tych trunków, które doskonale komponują się z najróżniejszymi smakami, od słodkich, przez kwaśne, po te bardziej wytrawne. Z jakimi nutami najlepiej połączy się zimą?

Tekst: Maja Wójcik

Ilustracje: Julia Błaszczyk / hint of time | collage studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Jeśli wydawało wam się, że zima to mało urokliwy czas, który nie sprzyja kreatywności – nic bardziej mylnego! Długie wieczory spędzane w domu mogą sprzyjać tworzeniu innowacyjnych smakowych połączeń. Te twórcze odkrycia z powodzeniem znajdą ujście w zimowych propozycjach koktajli, które poruszą wyobraźnię i wprawią kubki smakowe w przyjemne drgania. Gwiazdą sezonu będzie gin, który jest wdzięcznym materiałem do eksperymentów o każdej porze roku. Zwłaszcza jeśli jest to Bombay Sapphire, ukryty w nietypowej, niebieskiej butelce, która samą swoją formą zachęca do nieszablonowego myślenia. Oto zimowe propozycje koktajli, które wychodzą poza ramy tradycyjnego myślenia o ginie.

Bombay Coffee

Leniwe wieczory sprzyjają serwowaniu koktajli, które pobudzają do działania. Takie właśnie jest połączenie ginu z musującym tonikiem i mocnym espresso. Bombay Coffee nie tylko robi wrażenie eleganckim wyglądem, ale też zaskakuje nieoczywistym połączeniem smaków – mariaż cierpkiego ginu z mocną kawą i cytrusową słodyczą pomarańczy to zimowy strzał w dziesiątkę.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • espresso 40 ml
  • lód kilka kostek
  • pomarańcza do podania

krok 1 Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire i dodajemy tonik. Lekko mieszamy.

krok 2 Espresso wlewamy delikatnie z góry, prosto na kostki lodu. Dodajemy plaster pomarańczy.

Spice Bombay

Otwarcie sezonu jesienno-zimowego nie może obyć się bez piernikowych aromatów. Tak się dobrze składa, że gin doskonale odnajduje się w towarzystwie słodkich i lekko pikantnych dodatków. A jeśli do uzupełnionej tonikiem mieszanki dodamy cytrusową nutę pomarańczy, od razu poczujemy kojącą atmosferę, która będzie nam dodawać otuchy przez całą zimę.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

Syrop piernikowy:

  • woda 600 ml
  • starty imbir 200 g
  • goździki      10 sztuk
  • cynamon 2 laski lub 2 łyżeczki
  • wanilia 1 laska
  • skórka z pomarańczy kilka kostek
  • cukier 500 g
  • kwasek cytrynowy 2 łyżeczki

Koktajl:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop piernikowy 20 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • lód kilka kostek
  • piernik do podania
  • skórka pomarańczy do podania

krok 1 Zaczynamy od przygotowania syropu. Wszystkie składniki, poza cukrem i kwaskiem cytrynowym, gotujemy w garnku około 30 minut. Przecedzamy przez filtr do kawy lub gazę. Przecedzony płyn ponownie podgrzewamy z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Gdy składniki się rozpuszczą, syrop chłodzimy i przelewamy do butelki.

krok 2 Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 3 Dodajemy syrop i tonik. Koktajl dekorujemy piernikiem i skórką pomarańczy. Delikatnie mieszamy.

Fruity Sapphire 

Gin wspaniale radzi sobie z sezonowymi smakami – latem łączyliśmy go z brzoskwinią i arbuzem, zimą przychodzi czas na jabłko i gruszkę. Ta prosta, ale też nieoczywista relacja przełoży się na orzeźwiający, kwaskowo-słodki koktajl z nutami ziołowej goryczki. Sezonowe owoce już dawno nie występowały w tak nieoczywistej roli.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • tłoczony sok jabłkowo-gruszkowy 40 ml
  • tonik 100 ml
  • lód kilka kostek
  • jabłko do podania
  • gruszka do podania

krok 1 Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem Bombay Sapphire.

krok 2 Przechylamy kieliszek i delikatnie uzupełniamy jego zawartość sokiem i tonikiem. Dodajemy kawałki jabłka i gruszki, delikatnie mieszamy.

Winter Sunset

Są takie koktajle, na które nie szkoda zachodu – warto nawet poświęcić na nie trochę więcej czasu, chociażby po to, aby nieoczywistym smakiem zainfuzować gin. W tym wypadku mowa o sezonowym połączeniu rozgrzewających malin i słodkiego miodu, które w zestawieniu z ziołowym ginem tworzą idealną zimową kompozycję.

Czas przygotowania: 3 minuty + infuzowanie

Składniki:

Infuzowany gin:

  • herbata malinowa 1 łyżeczka
  • Bombay Sapphire Sunset 200 ml

Koktajl: 

  • Bombay Sapphire Sunset infuzowany 40 ml
  • tonik ok. 100 ml
  • miód 1 łyżeczka
  • maliny do podania
  • lód kilka kostek

krok 1 Zaczynamy od infuzowania ginu. Do słoika wsypujemy 1 łyżeczkę owocowej herbaty malinowej, wlewamy gin Bombay Sapphire Sunset i odstawiamy na 5 godzin do lodówki. Następnie przecedzamy przez sitko lub filtr do kawy.

krok 2 Kieliszek wypełniamy lodem, mieszamy, aż naczynie się schłodzi, i odlewamy nadmiar wody. Lód zalewamy ginem infuzowanym herbatą malinową.

krok 3 Przechylamy kieliszek i uzupełniamy go tonikiem. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy. Koktajl dekorujemy malinami.

TIP Do koktajlu możemy użyć ulubionego rodzaju miodu.

Warm Me Up! 

Każdy wymagający sezon powinna poprzedzać odpowiednia rozgrzewka. Tym razem przybiera ona formę podawanego na ciepło zimowego koktajlu na bazie ginu, soku z cytrusów i cynamonu. Miłe towarzystwo w postaci słodkiego i lekko cierpkiego syropu z granatu sprawi, że poczujemy się jeszcze bardziej komfortowo.

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire Sunset 40 ml
  • sok pomarańczowy 100 ml
  • sok z ½ cytryny
  • cynamon 1 laska
  • syrop z granatów 20 ml

krok 1 Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, sok z cytryny i wkładamy laskę cynamonu. Podgrzewamy na małym ogniu.

krok 2 Do ciepłego płynu dodajemy gin i przelewamy do kubka. Wlewamy syrop z granatów i delikatnie mieszamy.

TIP Syrop z granatów możemy zastąpić powidłami śliwkowymi.

Bombay Bee’s Knees

Nazwa powstałego w czasach prohibicji koktajlu w amerykańskim slangu oznaczała „najlepszy”. Nie bez powodu – doskonałej jakości gin i pyszne w swojej prostocie dodatki w postaci miodu i cytryny łączą się tu w jedną rozgrzewająco-orzeźwiającą całość. Dodatkowym plusem jest to, że ten doskonały zimowy koktajl przygotujemy dosłownie w parę chwil.

Czas przygotowania: 2 minuty

Składniki:

  • Bombay Sapphire 40 ml
  • syrop miodowy 20 ml
  • sok z cytryny 25 ml
  • lód kilka kostek

krok 1 Zaczynamy od przygotowania syropu. Miód rozrabiamy w proporcjach jeden do jednego z ciepłą wodą.

krok 2 Do shakera lub słoika wlewamy gin Bombay Sapphire, syrop miodowy i sok z cytryny. Dodajemy lód i energicznie wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka, który możemy udekorować skórką z cytryny.

TIP Do tego koktajlu możemy użyć ulubionego rodzaju miodu.

Materiał powstał we współpracy z marką Bombay Sapphire.

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk