Galletes – Francja
Słynne francuskie naleśniki z mąki gryczanej pochodzą z Bretanii. Galettes pysznie smakują serwowane na słodko, z solonym karmelem lub w wersji
ze szpinakiem i fetą czy szparagami i pomidorkami. Spróbujcie znaleźć swoje ulubione połączenie!
Składniki na 10 sztuk:
1 szklanka mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (najlepiej gazowanej) 3 łyżki masła klarowanego
szczypta soli
Dodatki: szynka, ser, jajko
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Mikserem łączymy składniki. Musi powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewamy masło, czekamy, aż przestygnie, i dodajemy je do przygotowanego ciasta. Miksujemy raz jeszcze. Odstawiamy masę na 30 minut.
Rozgrzewamy czystą patelnię, mieszamy chochelką ciasto i rozlewamy porcję średniej wielkości kleksa na dnie. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Kiedy naleśnik się zarumieni, przewracamy go sprawnie i pozwalamy mu nabrać złotego koloru z drugiej strony.
Nie zdejmując naleśnika z patelni na wierzch kładziemy szynkę i żółty ser. Wbijamy jajko i czekamy, aż się zetnie. Składamy naleśnik. Oryginalnie francuskie galettes podaje się złożone w kwadrat z zawiniętymi czterema rogami. Można wypróbować wersje z innymi dodatkami.