vinho verde
Portugalskie vinho verde, czyli właśnie wino zielone, tak naprawdę zielone nie jest. Zwyczajowa nazwa odnosi się do jego młodości i świeżości, nie zaś do faktycznego koloru. W dodatku „wino zielone”, którego matecznikiem jest region Minho, może mieć różne kolory (barwa zielona, jak trawa czy dolary, akurat do nich nie należy). Bywa białe (najczęściej), ale także różowe, a nawet czerwone. Białe vinhos verdes powstają z białych szczepów alvarinho, loureiro, arinto, trajadura, avesso i azal, czerwone z vinhão, a podstawą różowych jest z reguły espadeiro. Niezależnie od faktycznego koloru, zielone portugalskie wina, lekkie i delikatnie musujące, są świetne na lato, zarówno na aperitif, jak i do ryb, owoców morza czy drobnych przekąsek.
vin jaune
Określenie vin jaune, wino żółte, dotyczy win z regionu Jury (powstających w apelacjach Arbois, Château-Chalon, Côtes-du-Jura i L'Étoile) we wschodniej Francji i oznacza... wino białe z winogron odmiany savagnin. Swój złocisty kolor i niezwykły smak zbliżony do sherry zawdzięczają leżakowaniu przez co najmniej 6 lat pod warstwą drożdży (fr. sous voile). Żółte wina są absolutnie wytrawne, mają wysoką kwasowość i dość wysoki (13,5-15 proc.) alkohol. Są pełne, o złożonym profilu aromatycznym – w ich bukiecie można wyczuć orzechy, suszone morele, a nawet grzyby i przyprawę curry; niektórzy mówią, że rozpoznają nuty dojrzałego sera comté (ten ser, także pochodzący z Jury, jest zresztą idealną parą dla żółtego wina) i torfu. Vin jaune łatwo zauważyć na półce – jego charakterystyczna przysadzista butelka (tzw. clavelin) ma mniejszą pojemność niż zwykła butelka winna (nie 750, a 620 ml).
vin gris
Wino szare (fr. vin gris) to używany czasami we Francji i – ciekawostka – w Maroku termin określający wina różowe, powstające w wyniku bardzo krótkiego kontaktu wytłoczonego soku ze skórkami czerwonych winogron. Odmianą szarego wina jest gris de gris, powstające z odmian białych, ale o różowej skórce, jak pinot gris.