Świńczów 69, Skała
Prowadzona przez Katarzynę i Jacka Fluderów winnica Słońce i Wiatr powstała zaledwie osiem lat temu. Od 2011 roku, gdy posadzono tu pierwsze krzewy winorośli, uprawa rozrosła się do niemal 2 hektarów. Obecnie rosną tu szczepy solaris i seyval blanc na wina białe oraz rondo, regent i léon millot na czerwone. Miejsce to znane jest z poszanowania natury – nie stosuje się tu herbicydów, a do nawożenia używa się wyłącznie obornika. Wina, zwłaszcza białe i różowe, mają już swoich wiernych fanów.
Winiarnia Słońca i Wiatru, położona około 3 kilometrów od winnicy, prowadzi sprzedaż win z własnej produkcji, organizuje także całoroczne degustacje, podczas których można nie tylko zadowolić swoje kubki smakowe, ale też dowiedzieć się co nieco o specyfice jurajskich winnic i produkcji wina. Koszt degustacji to 200 złotych za grupę do czterech osób, a transportu i zwiedzania winnicy – 50 złotych, niezależnie od liczby osób (konieczna rezerwacja). Słońce i Wiatr prowadzi również sprzedaż wysyłkową. Jest to dobry sposób, aby skosztować naprawdę jakościowego polskiego wina bez konieczności odbywania wycieczki w okolice Ojcowa.
Szczodrkowice 235, Szczodrkowice
Prowadzone przez Pawła Cisowskiego Zagardle jest jedną z najmłodszych winnic w okolicach Ojcowa, ale już zdążyło zdobyć uznanie miłośników wina – nie tylko w Polsce. Na powierzchni niemal 1 hektara uprawianych jest tu wiele odmian winorośli, w tym na wina białe – seyval blanc, solaris, hibernal, jutrzenka, saint pepin, la crescent oraz swenson red. Wina czerwone natomiast wytwarza się ze szczepów: léon millot, maréchal foch, rondo i regent. Szczególnie doceniane w konkursach, również tegorocznych, jest białe wino Swenson Red z beczek akacjowych.
W Zagardlu można skosztować tutejszych win podczas połączonego z degustacją zwiedzania winnicy. Koszt to 150 złotych za grupę od jednej do czterech osób. Konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Spotkania odbywają się latem w pawilonach w ogrodzie, a jesienią i zimą w klimatycznej piwniczce. Właściciel prowadzi na miejscu sprzedaż swoich win. Gratką dla miłośników dobrej kuchni jest możliwość skosztowania regionalnych wędlin.