Kukbuk
Kukbuk
dekoracja stołu, wiosenne inspiracje, kwiaty i miut

Wielkanocny stół inaczej

Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.

Radek Berent – fotograf i projektant graficzny i Łukasz Marcinkowski – projektant wnętrz i florysta z blisko 20-letnim stażem. Duet znany jako Kwiaty&MIUT. Od 6 lat prowadzą autorską kwiaciarnię i organizują warsztaty roślinne.

Tekst: Radek Berent i Łukasz Marcinkowski / Kwiaty & Miut

Zdjęcia: Kwiaty & Miut


ceramika:  Ani Ani Studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

W porównaniu z kolacją w Wigilię Bożego Narodzenia śniadanie wielkanocne jest minimalistyczne. Nie stawiamy na stole świec, nie używamy materiałowych serwet, kieliszków ani odświętnej zastawy.

Choć uwielbiamy motyw jajka, w tym roku postanowiliśmy zrezygnować z jego dosłownej formy. Talerze i miski na świąteczny żur nawiązują do skorupek naszych ulubionych perliczych i bażancich niebieskich jaj. Skupiliśmy się głównie na kwiatach, które pochodzą z naszej organicznej uprawy. Żonkile, które najbardziej kojarzą nam się z polską Wielkanocą, zamieniliśmy w większości na bardziej wyszukane odmiany narcyzów: Bridal Crown, Pink Charm, Jetfire i nasz ulubiony wonny Recurvus.

dekoracja stołu, wiosenne inspiracje, kwiaty i miut
dekoracja stołu, wiosenne inspiracje, kwiaty i miut

Kwiatowe kompozycje ułożyliśmy w płaskich miseczkach, za pomocą kenzanów, czyli ołowianych płytek z igiełkami używanych w japońskiej ikebanie. Tradycyjny bukszpan zastąpiliśmy preparowanym ruszczykiem, a lekkości dodaliśmy dzięki gałązkom kwitnącej tawuły. Ta delikatna kwiatowa dekoracja idealnie oddaje charakter wiosny i podkreśla odświętny klimat stołu. 

TIP: Jeżeli nie macie kenzanu, podobną kompozycję stworzycie, jeśli zastosujecie kilka niskich naczyń z wąską szyjką.

dekoracja stołu, wiosenne inspiracje, kwiaty i miut
dekoracja stołu, wiosenne inspiracje, kwiaty i miut

Wiosną królują nasze ulubione kwitnące gałęzie, bez nich nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Ponieważ jednak na świątecznym stole miejsce jest ograniczone, proponujemy większą formę przestrzenną nad stołem, na ścianie albo nad drzwiami.

Intensywne barwy zawsze dobrze wyglądają na chłodnym tle, dlatego użyliśmy szaroniebieskiego obrusu i stonowanej zastawy. Złote sztućce dodają blasku. Żeby nasze śniadanie nie było zbyt sztywne, ustawiliśmy klasyczne musztardówki na ciepłe napoje.           

dekoracja stołu, wiosenne inspiracje, kwiaty i miut
wiosenne dekoracje kwiatowe, inspiracje dekoracji stołu, rady dotyczące tworzenia kompozycji kwiatowych

Porady dotyczące wiosennych kwiatów:

1. Narcyzy nie lubią towarzystwa innych kwiatów. Wydzielina z ich łodyg jest dla roślin toksyczna. Dlatego po ścięciu umieszczamy narcyzy na kilka godzin w ciepłej wodzie. Tak przygotowanych kwiatów możemy używać w mieszanych kompozycjach.

2. Jeśli używamy kenzanu, nie stosujemy odżywek do kwiatów ciętych. Jeśli wstawiamy kwiaty do szklanych naczyń, pamiętajmy o kropli chloru.

3. Kwitnące gałęzie ścinamy zawsze w fazie wybarwionego pąku. Po przyniesieniu do domu warto je zaparzyć (o postępowaniu z kwitnącymi gałęziami pisaliśmy >> ).

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk