Epoka
ul. Ossolińskich 3, Warszawa
Gdy w neorenesansowym Hotelu Europejskim przy Krakowskim Przedmieściu wreszcie skończył się remont i otwarto pierwsze lokale, wszyscy czekali, by zobaczyć, kto jeszcze poza Europejskim Grillem oraz cukiernią Lourse, zdecyduje się na wynajęcie powierzchni w luksusowym hotelu. Wreszcie jesienią mijającego roku otworzyła się Epoka, luksusowa restauracja, która miała zrewolucjonizować fine dining w Polsce – odrzeć go z nadęcia i białych obrusów. Do jej otwarcia Antoine Azaïs, dyrektor restauracji, oraz Marcin Przybysz, szef kuchni, przygotowywali się wiele miesięcy, szkoląc obsługę i ucząc się gotowania od najlepszych światowych kucharzy. Projekt wnętrza został powierzony Borisowi Kudličce, wybitnemu architektowi i scenografowi teatralnemu. W środku jest przytulnie, elegancko oraz luksusowo. Niemniej zgodnie z zapowiedziami, można czuć się tutaj swobodnie. Kuchnia jest w całości przeszklona, dzięki czemu pracę zespołu można podziwiać zarówno z sali, jak i ulicy. A jest na co patrzeć – w menu degustacyjnym znajduje się 10, 15 lub 20 dań kuchni polskiej inspirowanych potrawami z różnych epok. Nienaganna obsługa, która jest otwarta i obdarzona dyskretnym poczuciem humoru, ostatecznie pozwala rozluźnić krawat. Zamiast siedzieć sztywno przy elegancko nakrytym stole, w Epoce można po prostu dobrze się bawić i przeżywać kolejne kulinarne doznania.