Kukbuk
Kukbuk

To już 50. numer KUKBUK-a!

Wiosną magazyn KUKBUK zmienił się w sezonowy kwartalnik w książkowym wydaniu. Do sprzedaży trafił właśnie drugi numer w nowym cyklu wydawniczym – KUKBUK Lato, który jest zarazem pięćdziesiątym, jubileuszowym wydaniem!

Tekst: Katarzyna Kuczyńska

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Dziewięć wspaniałych lat, 50 numerów, ponad 3 tysiące przepisów przygotowanych przez blisko 100 szefów i szefowych kuchni i przetestowanych przez redakcję, około 300 autorek i autorów, przeszło 600 sesji, ponad 150 felietonów i trzy razy tyle odwiedzonych w poszukiwaniu inspiracji miejsc, zarówno tych publicznych, dostępnych dla wszystkich, jak i prywatnych, których właściciele otworzyli drzwi i opowiedzieli swoją historię specjalnie dla nas. A do tego 40 nagród i wyróżnień, jeden redizajn i jedna zmiana cyklu wydawniczego, niezliczone wspomnienia i tyleż planów i marzeń. 

Od pierwszego numeru mamy ten sam cel: zachęcać ludzi do prowadzenia świadomego stylu życia z jedzeniem w roli głównej

– Dziewięć lat temu, gdy zaczynaliśmy naszą KUKBUK-ową przygodę, świat wyglądał zupełnie inaczej. Dopiero kiełkowała kulinarna rewolucja, której staliśmy się częścią. Dziś, w jej wyniku, mamy rzeszę wiernych i bardzo świadomych czytelniczek i czytelników, dla których nieustannie i z ogromną radością tworzymy pismo, które ma uwrażliwiać na kulturę kulinarną, zachęcać do spędzania czasu przy wspólnym stole i kształtować kulinarne gusta. Od pierwszego numeru mamy ten sam cel: zachęcać ludzi do prowadzenia świadomego stylu życia z jedzeniem w roli głównej – opowiada o drodze, którą przebył KUKBUK, Daria Pawlewska, jego wydawczyni i redaktorka naczelna.

Co znajdziecie w jubileuszowym wydaniu KUKBUK-a?

W kwartalniku KUKBUK Lato, rozgrzani słońcem i wsłuchani w tętniącą życiem przyrodę, ruszamy na wakacje. Korzystamy ze świeżego powietrza, spotykamy się z ciekawymi ludźmi i odwiedzamy miejsca, w których nie brakuje śmiechu, długich rozmów i dobrego jedzenia. W numerze znajdziecie również ciekawe fragmenty nowych, inspirujących książek z dziedziny kultury kulinarnej, a także wiele artykułów poświęconych dizajnowi, antropologii czy socjologii.

  • ponad 50 letnich przepisów
  • Meksyk na talerzu
  • wycieczka do Szwecji
  • kryptosztuka warta miliony
  • historia szkła
  • wizja miast bez samochodów

W części PRZESTRZEŃ gościmy w Poznaniu, u pary artystów, którzy prowadzą twórczy i otwarty dom. Opowiadamy o historii szkła i jego ikonicznych polskich twórcach, a także wyjaśniamy, dlaczego jest ono ważną dekoracją stołu. Zapraszamy was do architektonicznej perełki – pełnej roślin i zieleni restauracji Willmott’s Ghost w siedzibie firmy Amazon w Seattle. Analizujemy też rynek sztuki pod kątem nowych trendów i zastanawiamy się nad kolekcjonowaniem kryptosztuki – zapisanych w formie cyfrowej dzieł, które potrafią być warte miliony. Antropolożka Marta Żakowska zaś kreśli wizję miast bez samochodów.

W części CIAŁO Marysia Przybyszewska przygotowuje pełne słońca, szybkie dania na co dzień w wersji wegańskiej i udowadnia, że roślinne zamienniki mięsa można łatwo znaleźć w każdym sklepie, a Beata Szmydki proponuje elegancki piknik, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne. Udajemy się też w podróż do Meksyku, by złapać jeszcze więcej słońca i poznać egzotyczne smaki.

W części UMYSŁ rozmawiamy z trzema twórcami o zmysłowym odbiorze rzeczywistości. Choreografka Maria Stokłosa, architekt Jan Szeliga i reżyser dźwięku Tomasz Dukszta opowiadają nam o swoich sposobach rozumienia przestrzeni. Zastanawiamy się nad zmysłem słuchu w przewodniku sensorycznym Joanny Jurgi, z Agnieszką Drotkiewicz odwiedzamy Sztokholm, a Tomasz Stawiszyński opowiada nam o magii i oporze w kontekście filozoficznym, a także o tym, jak te pojęcia przekładają się na nasze codzienne życie. Zaangażowani w kwestie społeczne, prezentujemy ciekawy tekst etyka Dariusza Gzyry, który wyjaśnia, jak powinna wyglądać poprawna relacja człowieka i zwierząt i dlaczego jako ludzie powinniśmy wyjść poza beztroskę jedzenia i zastanowić się nad konsekwencjami swoich wyborów konsumenckich. 

KUKBUK Lato to drugi numer w nowym cyklu wydawniczym. Przypominamy, co się zmieniło:

1.

Jesteśmy kwartalnikiem (Wiosna, Lato, Jesień, Zima), a nie dwumiesięcznikiem i nie mamy wydań specjalnych. Pojawiamy się w dobrych salonach prasowych na początku każdej nowej pory roku jako magazyn-książka: w nowej oprawie, z nowymi rubrykami i rozszerzonymi treściami z zakresu kulinariów, kultury i stylu życia.  

2.

Postawiliśmy na jeszcze bardziej książkowy i albumowy charakter publikacji. Ucieszą was nowoczesna makieta, piękne ilustracje i autorskie fotografie – nie tylko o tematyce kulinarnej.

3.

Na prawie 300 stronach magazynu-książki zachęcamy was do wspólnego gotowania i odkrywania, czym jest kultura kulinarna. Utalentowani autorzy i autorki, uznani eksperci i ekspertki pokażą wam bogactwo kulinariów postrzeganych jako wielowymiarowe doświadczenie i styl życia.

4.

Przepisy zostały umieszczone w jednej części wydania, co pozwala łatwo z nich korzystać i dopasować je do własnych umiejętności kulinarnych. Wskazówki, rady i dopiski przy przepisach pomogą wam bez trudu przyrządzić konkretną potrawę i wzbogacą waszą ogólną wiedzę o kulinariach.

5.

Magazyn-książka został podzielony na trzy części: przestrzeń, ciało i umysł. W pierwszej znajdziecie materiały, w których zastanawiamy się, czym jest przestrzeń – ta domowa, którą dzielimy z bliskimi, i publiczna, dostępna dla wszystkich. W drugiej przygotowaliśmy zdrowe i proste przepisy na codzienną aktywność w kuchni oraz bardziej skomplikowane na specjalne okazje. W trzeciej części kwartalnika zgłębiamy sekrety ludzkiego umysłu. Sprawdzamy, dokąd prowadzi nas pamięć, jak interpretować wzorce kultury w kontekście jedzenia i czego w codziennym życiu uczy nas filozofia.

6.

Kwartalnik KUKBUK to zmysłowe doświadczenie. Został starannie zaprojektowany, ma szytą oprawę i grzbiet z płótna oraz jest drukowany na wysokiej jakości papierze. W świecie zdominowanym przez nowe technologie KUKBUK w papierowym wydaniu przypomina, jak ważna dla naszego dobrego samopoczucia jest niespieszna analogowa codzienność. To w niej rozpoznajemy zapachy, słyszymy dźwięki, rozróżniamy smaki, dotykamy i czujemy.

7.

Na łamach kwartalnika KUKBUK Lato gościmy: badaczkę zmysłów i projektantkę Joannę Jurgę, psycholożkę Klaudię Szklarczyk-Smolanę, profesora socjologii Marka Krajewskiego, filozofów: Tomasza Stawiszyńskiego i Dariusza Gzyrę, biologa ewolucyjnego Szymona Drobniaka, antropolożkę Martę Żakowską, historyka sztuki Juliana Klonowskiego, muzyka eksperymentalnego Marcina Dymitera oraz pisarkę Agnieszkę Drotkiewicz, która oprowadza nas po stylowym Sztokholmie, i pisarza Kaspra Bajona, który demaskuje kulturowe mity na temat sztucznych rajów.

8.

#kwartalnikKUKBUK to magazyn-książka, obiekt kolekcjonerski, którego uniwersalne teksty pomagają zrozumieć złożony współczesny świat i uświadamiają nam, jak ważnym elementem kultury jest jedzenie. To wartościowe treści, które się nie starzeją, i sprawdzone przepisy, dające mnóstwo radości. Czytajcie i gotujcie z #kwartalnikiem KUKBUK.

KUKBUK KWARTALNIK (2/2021) LATO

49.00 zł

PRZESYŁKA GRATIS Z KODEM: LATO1 - W drugim numerze kwartalnika odkrywamy wątki kulturalne widziane z szeroko pojętej kulinarnej perspektywy. Sięgamy do nauk humanistycznych, w tym socjologii, antropologii i literatury, by podkreślić cenne wartości płynące z życia w zgodzie z naturą i celebrować niezachwiany rytm sezonowości.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk