Kukbuk
Kukbuk
Święta o smaku czekolady (fot. materiały prasowe)

Święta o smaku czekolady, toffi i malin

W święta chętnie oddajemy się przyjemnościom, celebrujemy czas spędzany z bliskimi, delektujemy się pysznościami. A wśród nich nie może przecież zabraknąć słodkości.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Po kolorowym wielkanocnym śniadaniu i sutym obiedzie z reguły pada strategiczne pytanie „komu kawę, komu herbatę?”, a na stół wjeżdżają puchate babki i fantazyjnie przyozdobione mazurki. Tymczasem zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie i wytrwale myszkują wśród zastawy stołowej w poszukiwaniu kultowych wedlowskich kostek i słodkich jajeczek z czekolady. Marka E.Wedel przygotowała na nadchodzące Święta Wielkanocne swoje klasyczne produkty w wiosennych opakowaniach, a także zupełnie nowe propozycje.

Święta o smaku czekolady – wielkanocny zając (fot. materiały prasowe)

Urok kształtu

Dla młodszych Figurka Zająca, dla starszych – zgrabne Baryłki o smakach trzech popularnych nalewek: pigwowej, wiśniowej i orzechowej. Dla dzieci – frajda z odgryzionego z głośnym chrupnięciem czekoladowego ucha, dla dorosłych – radość ze wznoszenia toastów i z opowiadania anegdot z niewielką aromatyczną beczułką w dłoni.  

Święta o smaku czekolady – wielkanocne jajeczka (fot. materiały prasowe)

Rozkosz chrupania

Teorie naukowe i codzienna praktyka nie pozostawiają wątpliwości: ludzki mózg uwielbia chrupanie. Dlatego wielkanocne jajeczka E.Wedel zostały wypełnione chrupkami, a także pysznym nadzieniem – mlecznym lub karmelowym. Słodkie jajka chętnie goszczą w wielkanocnych koszykach albo też ukrywają się w różnych zakamarkach domu, czekając, aż zostaną znalezione – jak zawsze przy wtórze okrzyków radości – przez dzieci. A jeśli aura postanowi zrobić psikusa, jajeczek można użyć jako tymczasowych oczu i nosa zająca… ze śniegu.

Święta o smaku czekolady – czekolada mleczna i karmelowa (fot. materiały prasowe)

Wizualne przyjemności

Najpierw wygląd, potem smak – poza nielicznymi sytuacjami w takiej kolejności aktywizują się nasze zmysły. Z okienka czekolady Mlecznej i Karmelowej wychyla się jej bohater: pisanka, zając lub kurczak, dbając o zgodę wśród najbliższych, ponieważ gości na każdej kostce. Z kolei opakowanie Mieszanki Wedlowskiej to czysta radość dla oczu – kolory, kształty, różnorodny krój liter. I żartobliwe dyskusje o wyższości Bajecznego nad Pierrotem (lub odwrotnie), które zawsze kończą się remisem.

Święta o smaku czekolady – szyszki w mlecznej czekoladzie z ryżem w karmelu (fot. materiały prasowe)

Smaczne uciechy

Szyszki z ryżu preparowanego są niczym sentymentalna podróż do beztroskiego dzieciństwa, gdy ręce kleiły się od przysmaku zajadanego na spacerze w lesie lub podczas wizyty w wesołym miasteczku. Marka E.Wedel stworzyła wariację na temat szyszek w postaci mlecznej czekolady z ryżem w karmelu. Ma też propozycję dla tych, którzy lubią kolorową i syczącą zawartość czekolady – dzieci będą zachwycone wariantem z żelkami, drażami i strzelającym cukrem! Marka nieustannie eksperymentuje i zamyka w kształtnych łakociach kolejne doświadczenia. Do drużyny pianek Ptasie Mleczko® dołączyła nowa, przywodząca na myśl środek lata wersja. Mascarpone, maliny, biała czekolada – obok tego połączenia nie da się przejść obojętnie.

Święta o smaku czekolady – wielkanocne opakowanie na słodycze (fot. materiały prasowe)

Słodkości od serca

Łakocie są wdzięcznym i lubianym prezentem. Kultowa marka E.Wedel dba nie tylko o smak, ale również o energetyczne, budzące przyjemne skojarzenia opakowania. Tegoroczna edycja to przede wszystkim kwiaty, wielobarwne ptaki i dużo błękitu. Ale to także opaska z uszami królika, którą można nosić po spałaszowaniu słodyczy, albo zgrabna kokarda dumnie dekorująca pudełko Pisanek Toffi. 

Wielkanoc to czas karmienia ciała i ducha – i rozbudzania apetytu na nowe. Spokojnych świąt! 

Materiał powstał we współpracy z marką E.Wedel >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk