Gdyby się zastanowić, to właśnie takie podejście jest kwintesencją świątecznego czasu – spędzanie go na własnych zasadach. Jeśli lubimy świąteczne tradycje, karpia w galarecie, coroczne oglądanie tych samych filmów i urządzanie w domu fabryki Świętego Mikołaja z milionem pakowanych prezentów – wspaniale. Ale możemy też mieć inne pomysły, jak spędzić święta, aby sprawiły nam prawdziwą frajdę. Kevina można zamienić na koncert świątecznego jazzu, czas na niekoniecznie ulubione tradycje wypełnić czytaniem książek, a pierogi z kapustą kreatywnie zastąpić marchewkowymi kluseczkami z pikantną pastą ajwar. Albo jeść je naprzemiennie, bo przecież w kontekście świątecznych kulinarnych uciech wszystkie chwyty są dozwolone. Najważniejsze to wybrać produkty wyjątkowej jakości, które wzbogacą smak potraw na świątecznym stole niezależnie od tego, co się na nim znajdzie. Takie jak linia produktów premium Deluxe, dostępna w sieci sklepów Lidl. Ogranicza nas jedynie fantazja, a tej w tym roku nam nie zabrakło. Sezon na nietypowe świąteczne dania dla każdego – czas start!
Święta deluxe
W święta dogadzamy sobie i swoim bliskim wyjątkowym, pysznym jedzeniem. Ale na rozpieszczanie podniebienia nie ma jednego słusznego przepisu – każdy może to zrobić po swojemu.
Tekst: Maja Wójcik
This Flavorful Life
Marchewkowe gnocchi z ajwarem, ziołami i parmezanem
Samodzielne przygotowanie marchewkowych kluseczek może dać w święta tyle samo radości, co lepienie tradycyjnych pierogów. Z tą różnicą, że zamiast farszu zrobimy aromatyczny sos, który otuli nasze gnocchi. Będziemy do tego potrzebować lekko pikantnego ajwaru marki Deluxe – pasty na bazie pieczonej papryki, bakłażana i czosnku, a także szalotki, garści ziół i tyle parmezanu, ile lubimy.
Sprawdź przepis na marchewkowe gnocchi z ajwarem, ziołami i parmezanem >>
Galette z gruszką, serem blue, prosciutto i orzechami włoskimi
Uwielbiamy, kiedy słodkie i słone smaki łączą się ze sobą, tworząc harmonijną kulinarną całość. Dlatego cieszy nas myśl o tym bogatym w aromaty i tekstury daniu. Galette to chrupiący okrągły placek o nieregularnych brzegach, w tej wersji wypełniony najlepszej jakości włoską szynką marki Deluxe, ostrym serem blue, gruszką, cudownie słodkim miodem i bardzo świątecznymi orzechami.
Poznaj przepis na galette z gruszką, serem blue, prosciutto i orzechami włoskimi >>
Crostini z serkiem, bresaolą, rukolą i pistacjami
Chrupiące małe grzanki to doskonała świąteczna przekąska – do pochłonięcia pomiędzy licznymi zajęciami, do ulubionego świątecznego filmu lub jako kulinarny akcent towarzyszący niespiesznym pogaduszkom. Smak śmietankowego serka, rukoli i pistacji wzbogaca bresaola marki Deluxe, czyli długo dojrzewająca we włoskich Alpach szynka wołowa o wyjątkowym aromacie.
Zobacz przepis na crostini z serkiem, bresaolą, rukolą i pistacjami >>
Pieczona brukselka z octem balsamicznym, parmezanem i granatem
Ten przepis to może być prawdziwa świąteczna bomba. Zaskakująca, bo w roli głównej występuje kontrowersyjna brukselka, która dzięki pieczeniu i doborowemu towarzystwu nabierze wyjątkowego smaku i odzyska dobre imię. W rolach drugoplanowych mamy szalotkę, parmezan i pestki granatu, ale eksplozja smaku następuje dopiero w scenie dodania dressingu na bazie octu balsamicznego z Modeny marki Deluxe, powideł, tymianku i oliwy.
Sprawdź przepis na pieczoną brukselkę z octem balsamicznym, parmezanem i granatem >>
Makaron fusilloni w sosie pomidorowym z kaparami, mascarpone i parmezanem
Oto najprawdziwszy włoski comfort food w świątecznej wersji kolorystycznej. Dzięki temu przepisowi poczujemy się błogo nawet w ferworze zajęć – widoczne na talerzu barwy przypomną nam, że trwają święta. Czerwone grillowane pomidorki, biała jak śnieg mozzarella i zielone kapary przykryją wielką porcję zawsze kojącego i dającego ciepło na sercu makaronu w formie zakręconych świderków marki Deluxe.
Poznaj przepis na makaron fusilloni w sosie pomidorowym z kaparami, mascarpone i parmezanem >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?