Kukbuk
Kukbuk

Pieczona brukselka z octem balsamicznym, parmezanem i granatem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: 
typ posiłku: 
Dressing
czosnek
2 ząbki
posiekany świeży tymianek
2 łyżeczki
oliwa
100 ml
ocet balsamiczny z Modeny Deluxe
150 ml
granat
1 sztuka
powidła figowe lub śliwkowe
2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Pieczona brukselka
brukselka
500 g
szalotka
3 sztuki
granat
1 sztuka
parmezan
do posypania

This Flavorful Life

Krok 1

Ścieramy czosnek. Łączymy go w misce z posiekanym tymiankiem, dodajemy oliwę, ocet balsamiczny, powidła, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Krok 2

Umytą brukselkę obieramy z pierwszych listków i kroimy na połówki. Szalotkę obieramy i również przepoławiamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim warzywa, polewamy je dressingiem (możemy zostawić ⅓ dressingu do podania) i dobrze mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 minut – brukselka powinna być przyrumieniona. 

Krok 3

Po wyjęciu z piekarnika przekładamy brukselkę do miski, dodajemy pestki granatu, polewamy pozostałym dressingiem i posypujemy serem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk