Kukbuk
Kukbuk

Summer Club Royal: Lato na talerzu w Port Royal!

Rusza Summer Club Royal, cykl wydarzeń kulinarnych w restauracji Port Royal, w ramach którego będą się pojawiać specjalne interpretacje karty menu. Pierwsza odsłona cyklu – Natural Rascal × Minta × Port Royal – rozpocznie się 23 maja o godzinie 16.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Viktoria Adamava

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Po sukcesie serii guest shiftów, w których wzięli udział wybitni szefowie kuchni z całego świata, Port Royal powraca z nowym cyklem kulinarnych rezydencji. Docenią go nawet najbardziej wymagający foodies.

Specjalne wkładki do menu będą inspirowane konkretnym składnikiem, na przykład ostrygami, i realizowane przy udziale zaproszonych gości. Wśród nich znajdą się między innymi krytyczka kulinarna Małgosia Minta, ambasador marki Ostra Regal, znanej z wyśmienitych ostryg, a także reprezentant marki Cattier – producenta słynnego szampana.

Summer Club Royal potrwa całe lato, a każda odsłona będzie dostępna przez kilka wybranych dni. W tym czasie goście, oprócz klasycznych pozycji z karty restauracji Port Royal, będą mogli spróbować festiwalowych dań. Dodatkowo w czasie trwania letniego cyklu wydarzeń w restauracyjnym ogródku pojawi się tematyczna stacja serwująca specjały – od świeżych ostryg po spektakularnego miecznika – a wszystko w formule live cooking.

Do stworzenia pierwszej odsłony karty zespół Port Royal zaprosił Małgosię Mintę. – Z myślą o wydarzeniu przygotowałam specjalne menu złożone z małych dań, które umilą popołudniowy lunch i świetnie się sprawdzą na rozpoczęcie wieczoru – mówi krytyczka kulinarna.

Inspiracją dla jej propozycji były smaki, które poznała podczas licznych podróży, a także pasja Miłosza Sroki, szefa kuchni Port Royal, do ryb i owoców morza. – Każdy talerzyk to opowieść sama w sobie, ale zamówione wspólnie, tworzą różnorodną, kompletną całość. Zależało mi na tym, by stworzyć cieszące oko i podniebienie pozycje, może nie na jeden, ale na dwa kęsy, takie, które mogłyby się znaleźć na przykład w menu wine baru. Można je zamówić indywidualnie do kieliszka wina lub potraktować jako wstęp do większej, wieczornej uczty – dodaje.

W karcie Natural Rascal × Minta × Port Royal znajdziemy między innymi crab hot dog, maślaną brioche z krabem i japońskim majonezem, calamari fritti z sekretnym sosem Miłosza czy humus z grillowanymi szparagami. – Nie ma dla mnie lepszego widoku niż stół zastawiony po brzegi talerzami ani lepszego dźwięku niż stukot sztućców i kieliszków. I mam nadzieję, że taką atmosferę uda nam się stworzyć w Summer Club Royal – dodaje Minta.

Dania z karty zostaną sparowane z wyjątkowymi winami naturalnymi – wybranymi w ramach selekcji Natural Rascal.

Znajdą się w niej oryginalne wina musujące, eleganckie białe, pomarańczowe z charakterem, a także soczyste, pełne czerwone. Autorskie etykiety, wina tworzone bez kompromisów – z pasją i pełnym szacunkiem do natury.

Pierwsza odsłona cyklu rozpocznie się 23 maja o godzinie 16 w Port Royal na Koszykowej 63. Dań i win z karty Natural Rascal × Minta × Port Royal będzie można próbować do 15 czerwca.

Chcecie być na bieżąco z kolejnymi pop upami? Odwiedźcie Instagram Port Royal, żeby sprawdzić, co smacznego akurat pichcą.

Wakacyjny line-up Summer Club Royal:

  • 23 maja – 15 czerwca: Natural Rascal × Minta × Port Royal
  • wkrótce: otwarcie ogródka Port Royal (czekamy na sprzyjającą pogodę)
  • 26-29 czerwca: White Marlin Club × Cattier
  • 10-13 lipca: Tuna Club
  • 31 lipca-3 sierpnia: Ceviche Club
  • 21-24 sierpnia: Oyster Club × Ostra Regal

Artykuł powstał we współpracy z Port Royal.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk