Kukbuk
Kukbuk

Štrukli, czyli jak przyrządzić chorwacki specjał

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Szybka przekąska, dodatek do zup, danie główne i słodki deser w jednym. To właśnie štrukli!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Željko Koprolčec / Chorwacka Wspólnota Turystyczna

Pozostałe zdjęcia: Ivo Biočina / Chorwacka Wspólnota Turystyczna

Opublikowano: 9 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Štrukli to tradycyjny specjał z regionu Hrvatsko ZagorjeChorwacji, który wraz z innymi smakołykami kuchni chorwackiej jest obowiązkowym punktem wakacyjnej wyprawy do tego kraju. Wiedzą o tym również znani tego świata, którzy przy okazji wizyty w Zagrzebiu jedli to danie. Niektórym tak bardzo smakowało, że poprosili o przepis!

To danie nie dość, że pyszne, to jeszcze niezwykle proste w przygotowaniu. Do tego o uniwersalnym i różnorodnym przeznaczeniu, co pozwala kosztować štrukli na wiele sposobów – z ekscytacją odkrywać ten smak na nowo. Wystarczą podstawowe, łatwo dostępne składniki i wprawne ręce, które latami doskonaliły technikę wałkowania, by rozsmakować gości z całego świata w najpopularniejszej wizytówce Zagrzebia i północnej Chorwacji. Mistrzyni świata w przygotowywaniu štrukli potrafi zrobić do 1000 sztuk dziennie!

Sposób przyrządzania štrukli został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kultury Republiki Chorwacji, a danie doczekało się nawet własnego święta – od 10 lat w miejscowości Kumrovec odbywa się Štruklijada. To raj dla smakoszy i okazja, by poznać nie tylko tajniki przyrządzania, ale też wszechstronne możliwości podania tego niezwykłego dania. Sprawdzi się ono zarówno w wydaniu fine dining, jak i jako street food.

Štrukli – według uznania – albo się gotuje, albo piecze. W obu metodach używa się ciasta nadziewanego świeżym krowim serem. Gotowane w słonej wodzie štrukli możemy przed podaniem polać roztopionym tłuszczem i posypać podsmażoną bułką tartą lub zanurzyć w aromatycznej zupie. Zapiekane štrukli – przed wstawieniem do piekarnika – polejmy śmietaną. Odkrywanie tego wyjątkowego smaku warto rozpocząć jeszcze w domu, by przygotować podniebienie na spotkanie z autentycznymi štrukli podczas podróży.

Wypróbujcie przepis na chorwackie štrukli! >>>

 

 

Odkryj swoją historię na www.chorwacja.hr

Źródło: Chorwacka Wspólnota Turystyczna

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!