Kukbuk
Kukbuk
Restaurant Week w Warszawie – Gruby Josek (fot. materiały prasowe)

Restaurant Week przedłużony do 15 kwietnia

Największy festiwal kulinarny na prośbę gości został wydłużony o kilka dni. Sprawdźcie, gdzie spróbować wyjątkowych dań i jak zarezerwować stolik.

Opublikowano: 7 Kwietnia 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Restaurant Week – ulubiona impreza miłośników smacznego jedzenia, fanów doskonałych deserów i koneserów dobrych trunków – został przedłużony. W odpowiedzi na olbrzymie zainteresowanie gości festiwal potrwa nie do 10, a do 15 kwietnia. To kilka dodatkowych dni, w trakcie których szefowie kuchni najlepszych restauracji z 14 regionów zaserwują wam trzydaniowy posiłek spoza obowiązującego na co dzień menu. Nie zwlekajcie z rezerwacjami, wolne stoliki znikają błyskawicznie!

Do organizatorów Restaurant Week z każdym dniem jego trwania docierało coraz więcej próśb ze strony gości o wydłużenie festiwalu, by zwiększyć szanse na rezerwację miejsca i spróbowanie wyjątkowych propozycji szefów kuchni najlepszych restauracji. Po sprawnych konsultacjach zapadła decyzja, że kulinarne święto potrwa dłużej – do 15 kwietnia.

Restaurant Week – Stolica (fot. materiały prasowe)

Ewa Pawella, współorganizatorka przedsięwzięcia, przypomina, że bierze w nim udział niemal 250 restauracji, które serwują blisko 1500 dań, jakich na co dzień nie można w nich spróbować. Zachęca amatorów dobrej kuchni do odwiedzin i celebrowania posiłku w towarzystwie bliskich osób, do złapania oddechu i zadbania o zmysły.

W trakcie tych kilku dodatkowych dni zapraszają w swoje progi restauracje ze wszystkich 14 regionów, a także – to nowe w tej edycji lokalizacje – z Radomia i Częstochowy. W gronie najlepszych lokali są między innymi warszawskie restauracje Frank Winebar & Shop, Lobster House, Hoża Argentine SteakHouse, Na Lato i Niewinni Czarodzieje. Szeroko otwierają drzwi także Forno Italia z Poznania, Forum Kulinarne z Wrocławia, Tużurek z Krakowa, Chmielna by Grzegorz Labuda z Gdańska, Przędzalnia z Łodzi, śląska Kreweta Tempura Bar, Oranżeria z Rzeszowa, Osteria Wino i Smak z Białegostoku, Pasja z Radomia, Toscana Restauracja & Pizzeria z Częstochowy, Staromiejska 2.0 z Olsztyna, Loco Toco z Lublina, Kresowa ze Szczecina i wiele innych miejsc.

Restaurant Week w Warszawie – Frank Winebar Shop (fot. materiały prasowe)

W ramach specjalnego menu w każdej z restauracji jest podawany zestaw, na który składa się przystawka, danie główne i deser w okazyjnej cenie 59 złotych. Do tego każdy gość, który skończył 18 lat, otrzymuje prezent w postaci festiwalowego koktajlu – do wyboru jest mocktail Kinley Yuzu lub Martini Fiero & Kinley Tonic Water. Osoby, które rezerwują stolik za pośrednictwem strony Restaurant Week i dokonują przy tym płatności kartą Visa, mogą skorzystać z kodu zniżkowego o wartości 15 złotych. Wpisuje się go na końcu rezerwacji, na etapie płatności.

Kotlet schabowy z restauracji (fot. Gruby Josek)

Festiwalowe menu to pełny przekrój możliwości: od potraw wegańskich i wegetariańskich, przez rybne, po mięsne. Wśród ciekawych propozycji szefów kuchni znalazły się przepiórka faszerowana kaszanką z krokietem ziemniaczanym, fasolką szparagową, jabłkiem w syropie z trawy żubrowej i pudrem z jarmużu (Rukola), mule w winie z chili, masłem i pietruszką (The Lobster House), a także risotto z sepią, musem pietruszkowym, oliwą koperkową, zieloną fasolką szparagową, rzodkiewką, sosem rakowym i chipsem z tapioki (Włoska 16). To tylko trzy intrygujące dania obiecujące nowe smaki. Możecie ich spróbować znacznie więcej. 

Rezerwacji w danej restauracji dokonacie na stronie Restaurant Weekw aplikacji RestaurantClub. Należy wskazać datę, godzinę i liczbę osób i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu. Na każdą wizytę w ramach Restaurant Week macie 90 minut. Określenie dań przed przyjściem do restauracji pozwala zminimalizować marnowanie jedzenia, co jest jedną z kluczowych kwestii zarówno dla organizatorów, jak i restauratorów. 


Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z Restaurant Week.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk