Grudzień to jedyny taki miesiąc w roku – chociaż na Gwiazdkę musimy trochę poczekać, świętami żyjemy już od mikołajek. I ani się obejrzymy po wieczerzy wigilijnej, a już wznosimy toast za Nowy Rok. Jest tyle pretekstów do świętowania! Dlatego przygotowaliśmy trzy stoły na trzy różne okazje – składkowego śledzika z przyjaciółmi, pierwszą Wigilię na swoim i uroczysty obiad w rodzinnym gronie.
Przygotuj święta z KUKBUK-iem!
Mamy dla was przepisy na udane święta, czyli sprawdzone smaki i proste dekoracje. Gościem specjalnym tego wydania e-booka jest Lara Gessler. Częstujcie się!
Tekst: Katarzyna Kuczyńska
Gościem specjalnym tego wydania jest Lara Gessler, która słynie ze wspaniałych słodkości i zabiera nas w sentymentalną podróż do świąt swojego dzieciństwa. Przygotowała nie tylko popisowy deser z migdałów, ale też bardzo pomysłową i efektowną oprawę wigilijnego stołu. Zobaczcie sami!
Zanim jednak siądziemy do wieczerzy wigilijnej, czekają nas składkowe śledziki – w pracy i z przyjaciółmi. Z tej okazji przygotowaliśmy śledzikową ściągawkę ze sprawdzonymi przepisami i wzorem, który pomoże wam połączyć smak ryby z ulubionymi dodatkami. Oczywiście, nie zapomnieliśmy o wersji dla wegan.
Ale nie samym śledziem człowiek żyje. Święta to przecież całe bogactwo smaków. Wybraliśmy dla was ponad 40 ciekawych przepisów – jedne są tradycyjne, inne flirtują z tradycją. Od barszczu, pierogów i karpia z łuską na szczęście po tort i domową nalewkę. A po Wigilii w końcu można sobie pofolgować, więc zapraszamy pieczyste na stół. Na rodzinne przyjęcie kaczka albo jeszcze lepiej gęś – bo wystarczy dla wszystkich.
Nawet najbardziej tradycyjny barszczyk będzie smakował lepiej w odpowiedniej scenografii. Po czym poznajemy świąteczny stół? Oczywiście po kolorach. Przygotowaliśmy dwa duety – czerwień z zielenią i biel ze złotem. Mamy nadzieję, że dzięki pięknym zdjęciom udzieli wam się odświętny nastrój i zainspirujemy was do działania.
Są i porady: jak udekorować dom i świąteczny stół, jak zrobić proste ozdoby na choinkę i nie tylko, wreszcie – jak zaplanować pracę w kuchni. I prezenty! O nich też pamiętamy, bo lubimy upominki. Nie tylko dostawać, ale i dawać – kto wie, czy to nawet nie przyjemniejsze. Obdarowywanie bliskich jest również sposobem na wyrażenie uczuć. Dlatego nie można tego zostawiać na ostatnią chwilę, lepiej zawczasu wybrać coś, o czym marzą nasi ukochani. To niekoniecznie musi być prezent kupiony albo rzeczowy – zajrzyjcie do naszej listy inspiracji.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?