Z jednej strony jest to spowodowane większym popytem na produkty wysokobiałkowe, które są szczególnie atrakcyjne dla osób odchudzających się lub aktywnych fizycznie. Z drugiej – do zmniejszenia popularności przetworów ze zbóż przyczyniają się negatywne, nieprawdziwe lub nie do końca jednoznaczne doniesienia naukowe na temat glutenu i jego szkodliwości. Czy słusznie?
– Zboża przede wszystkim dostarczają skrobi, która w organizmie człowieka jest metabolizowana do pojedynczych „cegiełek” skrobi, czyli glukozy, będącej podstawowym paliwem energetycznym do pracy mózgu i mięśni. Zboża są też niezwykle bogate w witaminy z grupy B, które warunkują prawidłową pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływają na metabolizm kluczowych makroskładników, w tym węglowodanów i białek. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych i witamin z grupy B zboża mają również działanie oczyszczające ze zbędnych produktów przemiany materii, w czym pomaga to, że zawierają dużo błonnika – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka do spraw żywienia, ekspertka w ramach kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.