Kukbuk
Kukbuk

Premiera nowego KUKBUK-a – ależ było smacznie!

Nowy KUKBUK już jest! Oficjalną premierę świętowaliśmy w gronie KUKBUK-owych przyjaciół, wspólnie ciesząc się z powrotu papierowego magazynu. Emocjom nie było końca, zwłaszcza że zaserwowaliśmy gościom oryginalne przekąski.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Brygida Bujek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

5 grudnia na długo zapisze się w naszej redakcyjnej pamięci. To oficjalna data premiery nowego numeru KUKBUK-a. Magazyn wraca na rynek w wersji odświeżonej i unowocześnionej. Tematem przewodnim numeru jest autentyczność. Wpraszamy się do kuchni, zaglądamy w garnki, a potem zasiadamy przy wspólnym stole, by wysłuchać fascynujących historii. Nie znajdziecie tu kolorowych, stylizowanych dań, a fine dining pojawia się rzadko – chcemy pokazać, jak naprawdę wygląda dzisiejsza kultura kulinarna, bez zbędnych ozdobników. 

Premiera magazynu odbyła się w HOP na Chmielnej w Warszawie. Gościem honorowym spotkania był oczywiście uwieczniony na okładce bohater tego wydania, Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny. Podczas paneli dyskusyjnych prowadzonych przez Agatę Napiórską, redaktorkę naczelną, mieliśmy okazję bliżej poznać dziennikarzy, fotografów i grafików odpowiedzialnych za powstanie nowego KUKBUK-a. A piszą, fotografują i ilustrują dla nas najlepsi, ci bardziej i mniej znani, między innymi Agata Michalak, Paulina Serwatka, Paweł Bravo, Magda Pilaczyńska czy Gosia Kulik. 

Wśród zaproszonych gości znaleźli się także Piotr „Vienio” Więcławski, Jagna Niedzielska, Martyna Chomacka czy Adriana Marczewska. Po części oficjalnej udaliśmy się do restauracji Lupo Pasta Fresca – nie wyobrażamy sobie tak ważnej imprezy bez pysznego jedzenia!

W Lupo przywitały nas włoskie przystawki, a następnie gorące makarony – penne w sosie pomidorowym czy może olbrzymie raviolo z płynnym żółtkiem? Każdy znalazł tu coś dobrego dla siebie, a na wielbicieli słodkości czekało między innymi tiramisu i rumowa baba.

Wydarzenie z pewnością nie byłoby tak wspaniałe – a z waszych licznych relacji w social mediach wnioskujemy, że było! – gdyby nie nasi partnerzy. Na imprezie pojawiły się trzy zaskakujące tematyczne stoły. 

Nie boimy się nieszablonowych rozwiązań, dlatego stworzyliśmy fontannę z… rosołu. Gorący rosół Mother of Gut serwowaliśmy też z domowej roboty kluseczkami w eleganckich szklankach – takiego oblicza tej tradycyjnej zupy nasi goście z pewnością wcześniej nie znali! 

Na specjalnym tematycznym stole znalazły się również chipsy Lay’s Oven Baked. Artystyczna instalacja z ziemniaków i wspaniale udekorowane chipsami świeczniki zapraszały do niekończącej się degustacji. Chipsy podaliśmy między innymi w towarzystwie truflowego dipu, a dookoła słychać było tylko chrupanie i pełne aprobaty pomruki.

Lay’s Oven Baked bowiem to chipsy, które mają aż 50% mniej tłuszczu niż klasyczne. Dzięki temu smakują doskonale! Do wyboru jest kilka wariantów, a podczas wydarzenia wzięliśmy udział w co najmniej kilku dyskusjach na temat tego, czy lepsze są te o smaku grillowanej papryki, czy może solone. Mocnym kandydatem do zwycięstwa jest też smak ostrej papryki. Bez względu na to, który wybierzecie, będziecie zadowoleni!

Z kolei ostatni stół to próba przeniesienia na talerz nadruków z koszulek ze specjalnej kolekcji Zalando. Udało się to znakomicie, powstała niemal rzeźbiarska interpretacja grafik. Przemyślana i niezwykle ciekawa scenografia była doskonałą oprawą wydarzenia. Mamy nadzieję, że to dopiero początek, a odrodzony KUKBUK jeszcze nie raz was zaskoczy!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk