Kukbuk
Kukbuk

Podróż przez smaki – PURO x Mateusz Ulman

Smak podróży czy podróżowanie dla smaków? W październiku nie trzeba wybierać – wystarczy usiąść przy stole. PURO po raz kolejny łączy siły z Mateuszem Ulmanem, by zaprosić gości w kulinarną podróż po Polsce w ramach cyklu pop-upów Travelling Plates.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe PURO

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Trzy miasta, trzy różne nastroje i jedno wspólne doświadczenie – radość spotkania przy jedzeniu. W październiku hotele PURO w Łodzi, Krakowie i Warszawie staną się przystankami na kulinarnej trasie, stworzonej wspólnie z Mateuszem Ulmanem. To nazwisko jest gwarancją jakości – na co dzień pachnących masłem wypieków spod ręki szefa, możemy próbować w warszawskim MUND.

Wspólnie zasiądziemy przy stole, by próbować, rozmawiać i doświadczać. A będzie się działo!  To nie jest kolejna kolacja degustacyjna ani zamknięty event dla wybranych. Travelling Plates to otwarty cykl pop-upów, który zaprasza do wspólnego odkrywania smaków – w nieformalnej atmosferze, pełnej radości ze spotkania.

Travelling Plates – smakowite pop-upy

Pierwszy przystanek na trasie? Już 18 października w kawiarni Biotiful w PURO w Łodzi. Miasto, które lubi kontrasty, idealnie pasuje do Ulmana. Jego kuchnia też łączy to, co pozornie odległe: słodycz i pikantność, luz i precyzję, codzienność i celebrację. W menu między innymi mięciutki i pachnący cynamonem monkey bread z sosem angielskim i śliwkami, omlet z kurkami i ziołami czy wytrawny dutch baby z gravlaxem, stracciatellą i jajkiem w koszulce. Na wynos koniecznie zabierzcie kilka kardamonek!

Dzień później, 19 października, pop-up przeniesie się do Krakowa, do kawiarni MAK w hotelu PURO Kazimierz. Tam, wśród porannego światła i zapachu świeżych wypieków, Mateusz znów przejmie kuchnię – z tym samym menu, które wcześniej zaprezentował w Łodzi. Wpadnijcie na śniadanie lub brunch między 10:00 a 15:00, żeby spróbować tych rarytasów! To znajome smaki z lekkim twistem, które będą świetnym pretekstem do zatrzymania się na chwilę i zapomnienia o całym świecie.

Wielki finał

Finał kulinarnej trasy odbędzie się w restauracji MUND w PURO Stare Miasto w Warszawie 25 października. Tym razem w formule całodniowej, od 14:00 do późnego wieczora. W kuchni obok Mateusza stanie Kamil Mateńka, szef MUND – razem ugotują dania, które zapewnią niezwykłe smakowe doświadczenie. Ich wspólne menu to dialog dwóch temperamentów.

W karcie pojawią się między innymi tatar z tuńczyka, jajko po szkocku z jusem wieprzowym czy duńskie kanapki smørrebrød (z których słynie MUND) ze śledziem z Bornholmu. A na deser? Lody z... parmezanem! To z pewnością nie wszystkie zaskoczenia, które będą nas czekać.

Posiłek dopełni selekcja win i „niewin” od Vininova Naturalnie, o których z pasją opowie Przemek Morawski. Nie zabraknie też kawy od HAYB oraz przysmaków od Dopamine – autorskiej marki Mateusza Ulmana, stworzonej z potrzeby dzielenia się dobrym smakiem na co dzień. Produktów Dopamine będzie można nie tylko spróbować, ale także kupić je podczas wszystkich pop-upów.

Przy wspólnym stole

Każdy z kulinarnych pop-upów będzie nieco inny, ale wszystkie połączy wspólny element: energia Mateusza Ulmana i jego podejście do kuchni, w której najważniejszy jest człowiek, nie przepis. A to wszystko w duchu, który jest bliski zarówno PURO, jak i KUKBUK-owi: spotkać się, porozmawiać, spróbować czegoś nowego.

PURO od lat udowadnia, że hotelowa przestrzeń może być czymś więcej niż miejscem noclegu. To spotkania, wystawy, koncerty i kolacje, które łączą podróżnych i lokalsów przy stole. Współpraca z Ulmanem idealnie wpisuje się w tę ideę gościnności. Traveling Plates to zaproszenie do podróżowania, które nie wymaga walizki – to podróże przez smaki i spotkania, które zostają z nami na długo.

Artykuł powstał we współpracy z hotelami PURO.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk