biszkopt:
- 2 jajka
- 3½ łyżki (65 g) cukru
- 65 g mąki tortowej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatki:
- likier truskawkowy lub rum pół na pół z syropem cukrowym
- ½ kg truskawek
Przygotowanie:
tarta:
Masło ucieramy z cukrem pudrem i zwykłym cukrem – tylko na tyle, by zrobiło się jednolite (nie białe i lekkie). Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z solą. Mieszamy aż do uzyskania równego ciasta. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy przez minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto do grubości 3 mm. Wykładamy nim formę o średnicy 20 cm i pieczemy w 160 stopniach. Przez pierwsze 10-12 minut wykładamy środek pergaminem i wysypujemy solą, ryżem lub fasolkami, by spód nie urósł, a brzegi nie opadły. Gdy brzeg zacznie łapać kolor, wyciągamy papier z obciążeniem i pieczemy na złotobrązowy kolor przez kolejne 15 minut. Kiedy ciasto dochodzi, rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Po wyjęciu ciasta z pieca pozwalamy mu chwilę ostygnąć, a potem malujemy jego spód rozpuszczoną czekoladą i całość schładzamy.
krem:
Mleko zagotowujemy z połową cukru. W miseczce mieszamy ze sobą żółtka, drugą połowę cukru, skrobię i ekstrakt. Po wymieszaniu masy dodajemy kilka łyżek gorącego mleka z cukrem. Przelewamy masę do reszty gotującego się mleka i ciągle mieszając (najlepiej rózgą), gotujemy około minuty, aż krem dobrze zgęstnieje. Przekładamy go do miseczki i dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią plastikową i chłodzimy.
biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jajka podgrzewamy na parze wraz z cukrem, ciągle mieszając, aż osiągną temperaturę 43 stopni. Ubijamy trzepaczką, aż urosną cztery razy i będzie z nich można napisać cyfrę osiem (to test na dobrze ubite jajka – chodzi o to, by było jeszcze widać początek cyfry, gdy ją kończymy). Delikatnie dodajemy sypkie produkty i mieszamy wszystko ze sobą. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do grubości 5 milimetrów i pieczemy 10-12 minut, aż biszkopt będzie „odbijać” pod palcem i uzyska lekko brązowy kolor. Wyjmujemy go wtedy z pieca i przykrywamy warstwą papieru i ściereczki, żeby nadmiernie nie wysechł.
układanie warstw tarty:
Z biszkoptu wycinamy krążek – musi mieć dokładnie taką samą średnicę jak wcześniej upieczona tarta (20 cm). Tartę smarujemy cienką warstwą kremu. Następnie układamy na wierzchu biszkopt, który nasączamy likierem truskawkowym (albo innym, zależnie od dodatków na górze tarty). Możemy też nasączyć go rumem rozcieńczonym pół na pół z syropem cukrowym. Smarujemy nasączony biszkopt cienką warstwą kremu, a na wierzchu układamy truskawki.