STOR otwiera się w niewielkiej odległości od placu Pięciu Rogów, położonego u zbiegu ulic: Brackiej, Kruczej, Zgody, Szpitalnej i Chmielnej. Plac niedługo ma się przemienić w jedną z najbardziej przyjaznych pieszym i rowerzystom przestrzeni w centrum Warszawy. Najbliższymi sąsiadami są popularna klubokawiarnia Między Nami i Smyk, czyli Centralny Dom Towarowy.
Nowy STOR na Brackiej
Otwiera się pierwsza w Polsce kawiarnia bez papierowych kubków na wynos. Znana z Powiśla kawiarnia STOR, specjalizująca się w kawie przelewowej, otwiera letni lokal w ścisłym centrum stolicy, przy ulicy Brackiej 18. Ma być wege i less waste.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Justyna Doszko / Kliszografia
Krzysiek Rzyman, właściciel kawiarni STORPierwsi w Polsce wprowadziliśmy do kawiarni kompostownik. Teraz idziemy krok dalej i zupełnie rezygnujemy z opakowań jednorazowych na wynos.
– Otwieramy się na lato, ale kto wie, może zostaniemy tutaj na lata – śmieje się Krzysiek Rzyman, właściciel STOR-u. Pierwszej kawy będzie można się napić już w sobotę 15 czerwca. – Na letni ogródek trzeba będzie poczekać chwilę dłużej, ale od samego początku będziemy przygotowywać dużo napojów na zimno – dodaje. I wylicza: cold brew z kawy wypalanej przez warszawską palarnię Good Coffee Micro Roasters, matcha latte z przepisu Moya Matcha oraz własnej produkcji herbaty na zimno i tonic, dodawany do espresso na lodzie.
Kuba Turniak, menadżer kawiarni StorBędziemy jeszcze bardziej wege. Nie rezygnujemy z mleka krowiego czy naszej ulubionej kanapki z cheddarem, ale będziemy rozwijać ofertę wegańską.
Nowy STOR to przytulny lokal, którego przestrzeń wcześniej stanowiła mekkę dla wielbicieli soków wyciskanych na zimno oraz smoothie bowls – pozostaną one również w ofercie nowej kawiarni. – Będziemy jeszcze bardziej wege – chwali się Kuba Turniak, menadżer, który nie je mięsa od ponad roku. I podkreśla, że ta decyzja była dla całego zespołu pracującego nad otwarciem dość oczywista. – Nie rezygnujemy z mleka krowiego czy naszej ulubionej kanapki z cheddarem, ale będziemy rozwijać ofertę wegańską – tłumaczy.
Kawiarnia to przede wszystkim ludzie – dopowiada Krzysiek Rzyman. – Zarówno dla naszych gości, jak i baristów ważne jest, aby działać zgodnie z filozofią less waste. Dlatego oszczędzamy energię i surowce, gdzie się da. Właśnie podpisujemy umowę na prąd wyłącznie ze źródeł odnawialnych. Pierwsi w Polsce wprowadziliśmy do kawiarni kompostownik. Teraz idziemy krok dalej i zupełnie rezygnujemy z opakowań jednorazowych na wynos.
Krzysztof RzymanKawiarnia to przede wszystkim ludzie. Zarówno dla naszych gości, jak i baristów ważne jest, aby działać zgodnie z filozofią less waste.
Czy w takim razie w nowym STOR-ze nie dostaniemy kawy na wynos? Nic bardziej mylnego. – Mamy już na to dobry patent. Wiele osób może być zaskoczonych – śmieją się Krzysiek i Kuba, którzy nie chcą na razie zdradzić tajemnicy. Po szczegóły tego sekretnego planu zapraszają do nowego STOR-u.
STOR Na lato
otwarcie: sobota, 15 czerwca
link do wydarzenia na facebooku: http://bit.ly/storbracka
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?