Kukbuk
Kukbuk
warszawska kawiarnia speciality

Nowy STOR na Brackiej

Otwiera się pierwsza w Polsce kawiarnia bez papierowych kubków na wynos. Znana z Powiśla kawiarnia STOR, specjalizująca się w kawie przelewowej, otwiera letni lokal w ścisłym centrum stolicy, przy ulicy Brackiej 18. Ma być wege i less waste.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Justyna Doszko / Kliszografia

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

STOR otwiera się w niewielkiej odległości od placu Pięciu Rogów, położonego u zbiegu ulic: Brackiej, Kruczej, Zgody, Szpitalnej i Chmielnej. Plac niedługo ma się przemienić w jedną z najbardziej przyjaznych pieszym i rowerzystom przestrzeni w centrum Warszawy. Najbliższymi sąsiadami są popularna klubokawiarnia Między Nami i Smyk, czyli Centralny Dom Towarowy.

Pierwsi w Polsce wprowadziliśmy do kawiarni kompostownik. Teraz idziemy krok dalej i zupełnie rezygnujemy z opakowań jednorazowych na wynos.

Krzysiek Rzyman, właściciel kawiarni STOR
warszawska kawiarnia speciality

– Otwieramy się na lato, ale kto wie, może zostaniemy tutaj na lata – śmieje się Krzysiek Rzyman, właściciel STOR-u. Pierwszej kawy będzie można się napić już w sobotę 15 czerwca. – Na letni ogródek trzeba będzie poczekać chwilę dłużej, ale od samego początku będziemy przygotowywać dużo napojów na zimno – dodaje. I wylicza: cold brew z kawy wypalanej przez warszawską palarnię Good Coffee Micro Roasters, matcha latte z przepisu Moya Matcha oraz własnej produkcji herbaty na zimno i tonic, dodawany do espresso na lodzie.

Będziemy jeszcze bardziej wege. Nie rezygnujemy z mleka krowiego czy naszej ulubionej kanapki z cheddarem, ale będziemy rozwijać ofertę wegańską.

Kuba Turniak, menadżer kawiarni Stor
kawiarnia warszawa

Nowy STOR to przytulny lokal, którego przestrzeń wcześniej stanowiła mekkę dla wielbicieli soków wyciskanych na zimno oraz smoothie bowls – pozostaną one również w ofercie nowej kawiarni. – Będziemy jeszcze bardziej wege  chwali się Kuba Turniak, menaer, który nie je mięsa od ponad roku. I podkreśla, że ta decyzja była dla całego zespołu pracującego nad otwarciem dość oczywista. – Nie rezygnujemy z mleka krowiego czy naszej ulubionej kanapki z cheddarem, ale będziemy rozwijać ofertę wegańską  tłumaczy.

Kawiarnia to przede wszystkim ludzie – dopowiada Krzysiek Rzyman. – Zarówno dla naszych gości, jak i baristów ważne jest, aby działać zgodnie z filozofią less waste. Dlatego oszczędzamy energię i surowce, gdzie się da. Właśnie podpisujemy umowę na prąd wyłącznie ze źródeł odnawialnych. Pierwsi w Polsce wprowadziliśmy do kawiarni kompostownik. Teraz idziemy krok dalej i zupełnie rezygnujemy z opakowań jednorazowych na wynos.

Kawiarnia to przede wszystkim ludzie. Zarówno dla naszych gości, jak i baristów ważne jest, aby działać zgodnie z filozofią less waste.

Krzysztof Rzyman
kawiarnia speciality warszawa - speciality coffee warsaw

Czy w takim razie w nowym STOR-ze nie dostaniemy kawy na wynos? Nic bardziej mylnego. – Mamy już na to dobry patent. Wiele osób może być zaskoczonych – śmieją się Krzysiek i Kuba, którzy nie chcą na razie zdradzić tajemnicy. Po szczegóły tego sekretnego planu zapraszają do nowego STOR-u.

 

STOR Na lato

ul. Bracka 18

otwarcie: sobota, 15 czerwca

link do wydarzenia na facebooku: http://bit.ly/storbracka

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk