Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze restauracyjne debiuty - wiosenna edycja RestaurantWeek® 2025

Kulinarna rewolucja trwa! Wiosenna edycja RestaurantWeek® to ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce, które czekają, by zaskoczyć i zachwycić autorskimi menu. To niepowtarzalna okazja, by przed wszystkimi odkryć miejsca, o których wkrótce będzie głośno.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe RestaurantWeek®

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Jesteście #BornToBeFoodie? Nie przegapcie szansy na wyjątkowe kulinarne doświadczenia! Wiosenna edycja RestaurantWeek® potrwa do 17 kwietnia. Na wszystkich gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w cenach nawet o 50% niższych niż w regularnej karcie. Oto lista adresów na restauracyjnej mapie Polski, które warto odwiedzić podczas festiwalu. Zarezerwujcie stolik już dziś na restaurantweek.pl i odkryjcie wyjątkowe smaki w topowych restauracjach!

Oto najlepsze restauracyjne debiuty tej edycji - tu koniecznie trzeba zjeść.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar (Warszawa)

To miejsce dla tych, którzy kochają morze, morskie smaki i klimat. Ostrygi, homary, krewetki i małże – w Seafood Station wszystko jest zawsze świeże i perfekcyjnie przygotowane. Podczas festiwalu do wyboru są dwie wersje menu. Pierwsza składa się ze śledzia z sałatką ziemniaczaną i crѐme fraîche na przystawkę, polędwicy z dorsza atlantyckiego w cieście piwnym z frytkami i tłuczonym groszkiem na danie główne i bezy z kremowym mascarpone i owocami na deser.

Drugą ucztę otwiera tradycyjna zupa rybna z warzywami, daniem głównym są krewetki z makaronem linguine w białym kremowym sosie Alfredo, a na deser klasyk w najlepszym wydaniu – fondant czekoladowy z lodami waniliowymi. W Seafood Station czeka was smakowita morska przygoda!

Zucca Ristorante e Pizzeria (Wrocław)

Zucca to jedna z najciekawszych wrocławskich restauracji. Zlokalizowana w Renomie, kusi autentycznymi smakami Włoch i otwartą kuchnią, gdzie magia dzieje się na oczach gości. Festiwalowa oferta to dwie wyjątkowe propozycje. W menu A przystawką jest delikatne carpaccio z polędwicy wołowej skropione oliwą truflową, daniem głównym – pierś z kaczki z purée z batatów i sosem winno-jagodowym, a deser to chrupiące canollo z kremem pistacjowym i borówkami.

Jeśli wybierzecie menu B, zjecie arancini z bazylią, mozzarellą i pomidorami San Marzano, aksamitne gnocchi w sosie truflowym z orzechami włoskimi i ze świeżą truflą, a na koniec canollo z kremem czekoladowym i borówkami. Skusicie się?

Tickets Bistro & Wine (Pszczyna)

Czas na Śląsk i gorącą nowość w Pszczynie! Tickets to miejsce, które łączy klasykę z nowoczesnością i bistro z wine barem. Mieści się na parterze legendarnej Wodnej Wieży, kilka minut spacerem od pszczyńskiego Rynku, i oferuje wyjątkową selekcję win naturalnych i autorską kuchnię Wojtka Kuci. Festiwalowe menu to dwa zestawy pełne smakowych niespodzianek.

Menu A otwiera przystawka w postaci delikatnego śledzia z ziemniakiem i crème fraîche, danie główne to klasyczne francuskie coq au vin z purée ziemniaczanym i sałatką, a na deser – lekki, kremowy ptyś z kremem diplomat. Menu B to ukłon w stronę roślinnych smaków. Na początek pierogi z ricottą i pesto bazyliowym, potem baba ziemniaczana z pieczarkami, burakiem i chrzanem, a na deser to samo, czyli ptyś. Warto zapamiętać ten adres!

Poznań – Oaza

Debiut Oazy na RestaurantWeek® to okazja, której nie można przeoczyć. Restaurację wyróżnia piękne położenie nad Jeziorem Strzeszyńskim, w otoczeniu lasów i terenów spacerowych. Tutejsza kuchnia jest inspirowana porami roku i bazuje na sezonowych produktach. Festiwalowe menu harmonijnie łączy klasykę z nowoczesnością.

W wersji A znajdziecie aromatyczną zupę cebulową na białym winie z grzanką parmezanową, soczysty stek wieprzowy tomahawk z ziemniakami hasselback z gzikiem i grillowanymi warzywami, a także aksamitny sernik z białą czekoladą na spodzie kataifi z pistacjami, podany z sosem malinowym. Alternatywą jest krem z białych warzyw z oliwą truflową i migdałami, dorsz zapiekany pod ziołową kruszonką z ziemniakami gratin i blanszowanym szpinakiem, a na deser – intensywne brownie z musem czekoladowym i sorbetem mango. Kulinarne niebo!

Bohema (Łódź)

Nowa restauracja na kulinarnej mapie Łodzi mieści się w hotelu Aiden i zachwyca atmosferą i smakiem! Co Bohema przygotowała na wiosenną edycję RestaurantWeek®? Menu A otwiera żur na bulionie z suszonych grzybów, serwowany z maślaną bułką, i łódzki prażok okraszony boczkiem. W roli głównej występuje gołąbek z dziczyzną i kaszą pęczak w pieprzowo-winnym sosie, podawany z pampuchem, a na deser żulik grillowany, czyli słodki chlebek turecki z rodzynkami w duecie z lodami marchewkowymi.

Menu B to wersja dla miłośników lżejszych smaków, składająca się z wegetariańskiego żuru z suszonych grzybów, serwowanego z maślaną bułką i łódzkim prażokiem, a także delikatnego sandacza przygotowanego na parze z kuglem ziemniaczanym i espumą cebulową. Brzmi pysznie? Smakuje jeszcze lepiej!

Butcher Grill (Kraków)

The last but not least – krakowski Butcher Grill, czyli królestwo ognia, dymu i doskonałej wołowiny. Sercem restauracji jest autorski, argentyński grill, na którym powstają soczyste steki, aromatyczne burgery i niebanalne dodatki. Festiwalowe menu podkreśla charakter restauracji – jest pysznie, intensywnie i bez kompromisów. W wersji A pierwsze skrzypce gra grillowany por z palonym masłem, dymką i chili – nieoczywiste połączenie delikatnej słodyczy warzywa z dymnym aromatem i subtelną ostrością. Danie główne to stek Delmonico – 150 gramów soczystej wołowiny, serwowanej z chrupiącymi frytkami i ze świeżym miksem sałat. Całość wieńczy deser dla prawdziwych smakoszy – mocno czekoladowe ciasto z wędzoną śmietaną, która nadaje mu niepowtarzalny charakter.

Menu B to prawdziwa gra smaków i tekstur. Na początek grillowana sałata rzymska z anchois, wędzonym majonezem i chrupiącym pangrattato, czyli klasyczne składniki w nowoczesnej interpretacji. Potem przychodzi czas na burgera z absolutnie wybitną wołowiną, boczniakami, serem mimolette, salsą pomidorową i pikantną srirachą mayo. Na koniec delikatne zabaglione z bezą i malinami. Obłęd!

Nie czekajcie! Już dziś dołączcie do ponad 2 milionów foodies, odkrywajcie perełki kulinarne i świętujcie #BornToBeFoodie w topowych restauracjach w Polsce! W tej edycji do festiwalowego stołu dołącza Pepsi! Cieszcie się klasycznym smakiem Pepsi Twist w mocktailu Pepsi Twist on the Rocks, który możecie wybrać gratis jako uzupełnienie swojego menu, a Pepsi Zero Cukru, które zamówicie w festiwalowej cenie 6 zł, pozwoli wam się cieszyć maksymalną przyjemnością bez kalorii. To nie koniec niespodzianek! W wybranych restauracjach na pierwszych foodies czeka w prezencie półlitrowa butelka Pepsi Twist na wynos. Liczba butelek jest ograniczona, więc nie zwlekajcie!

A to jeszcze nie wszystko. Do każdej rezerwacji goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru są dwie aromatyczne propozycje: Lipton Green HoneyLipton Yellow Label Honey. Odkryjcie smaki sezonu i dajcie się zachwycić! Rezerwujcie na restaurantweek.pl.

Artykuł powstał we współpracy z RestaurantWeek®.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk