Ciągle jesteśmy bombardowani doniesieniami dotyczącymi nowych diet, które w łatwy sposób pozwolą stracić wagę i poprawić stan zdrowia. Jednak większość z nich jest niezgodna z zasadami prawidłowego odżywiania. Jaka zatem powinna być odpowiednia dieta i czego często brakuje tym najmodniejszym?
Jaka dieta?
Definicja zdrowej diety według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest następująca: dieta powinna chronić zarówno przed wszelkimi formami niedożywienia, jak i chorobami niezakaźnymi, na przykład cukrzycą, nowotworami, schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
I chociaż z tymi ogólnymi wytycznymi zgodzi się niemal każdy, to na poziomie konkretnych rozwiązań istnieją wśród zwolenników różnych sposobów żywienia znaczne rozbieżności. W internetowych kręgach można znaleźć setki porad dotyczących konstruowania diety: wykluczającej gluten czy nabiał, opartej na warzywach lub przeciwnie – jedynie na produktach zwierzęcych, a nawet zakładającej jedzenie tylko o określonych porach.