Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Opakowanie limitowanej edycji 21-letniej Glenfiddich single malt z okazji chińskiego Nowego Roku

Nadszedł chiński Nowy Rok!

Nowy Rok w Chinach, nazywany również Świętem Wiosny, obchodzony jest z wielką pompą w pierwszym dniu roku księżycowego. Tym razem patronem kolejnych 12 miesięcy jest tygrys. Co nam przyniesie rok Tygrysa? Wznieśmy toast za wspaniałą przyszłość!

Tekst: Katarzyna Kuczyńska

zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Chiński Nowy Rok to święto ruchome, którego datę wyznacza kalendarz księżycowy – święto przypada na drugi nów księżyca po przesileniu zimowym, w tym roku we wtorek 1 lutego. Jest to najważniejsze święto narodowe w Chinach. Jego obchody trwają aż 15 dni – od wigilii Nowego Roku aż do Święta Latarni – z czego 7 z nich jest wolnych od pracy. Na początku świętowania Chińczycy spotykają się z rodziną, potem rozpoczynają się wielkie obchody narodowe.

Grafika prezentująca limitowaną edycję 21-letniej Glenfiddich single malt w opakowaniu prezentowym z okazji chińskiego Nowego Roku

Jak obchodzi się chiński Nowy Rok?

Obchody Święta Wiosny to dla mieszkańców Państwa Środka czas spotkań w gronie najbliższych, ale także okazja do tego, by przypomnieć sobie o tradycjach, które ukształtowały ich kulturę. Zanim Chińczycy rozpoczną świętowanie, muszą się starannie do niego przygotować: należy się rozliczyć z długów, konieczne są też generalne porządki w domu, by przegonić złe duchy – trzeba się z nimi uporać wcześniej, aby nie uprzątnąć pomyślności, którą niesie ze sobą Nowy Rok. Zwyczajem jest dekorowanie okien i drzwi czerwonymi wycinankami i dulianami – krótkimi sentencjami o szczęściu, powodzeniu, bogactwie i długowieczności. W tradycji chińskiej kolorem symbolizującym pomyślność jest czerwień i to ona dominuje podczas Święta Wiosny.

Szczególną symbolikę przypisuje się również potrawom przyrządzanym z tej okazji

Szczególną symbolikę przypisuje się również potrawom przyrządzanym z tej okazji. Bardzo ważne jest, by świąteczne menu opierało się wyłącznie na przysmakach kojarzących się pozytywnie. Na północy Chin najpopularniejsze są pierożki jiaozi z nadzieniem mięsno-kapuścianym, symbolizujące bogactwo. Na południu i wschodzie zaś króluje ciasto z mąki ryżowej, nian gao, mające zapewnić dobrobyt i pomnażać sukcesy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć nasion lotosu i owoców liczi, które osłodzą nadchodzący rok, ani ryb – symbolu obfitości.

limitowana edycja 21-letniej Glenfiddich single malt w opakowaniu prezentowym z okazji chińskiego Nowego Roku

Toast za Nowy Rok

Chiński Nowy Rok to również czas obdarowywania. Najpopularniejszym prezentem są pieniądze schowane w kopercie, oczywiście czerwonej (hongbao), wręczane głównie dzieciom przez rodziców i dziadków. Dorosłym przeważnie daje się herbatę, owoce, słodycze i dobry alkohol. Takim wyjątkowym podarunkiem może być limitowana edycja 21-letniej Glenfiddich single malt w opakowaniu prezentowym z okazji chińskiego Nowego Roku, po raz trzeci zaprojektowanym przez utalentowanego chińskiego artystę Rlona Wanga. Tegoroczna wersja zaprasza do spojrzenia w przyszłość i wyobrażenia sobie świata pełnego szczęścia i pomyślności.

Jak chińczycy obchoodzą nowy rok (fot. Humphrey Muleba / unsplash.com)

fot. Humphrey Muleba / unsplash.com

W 2021 roku Rlon Wang zilustrował inspirowaną obchodami chińskiego Nowego Roku wielowątkową historię, na którą składają się powroty do rodzinnych domów, spotkania w gronie najbliższych, doskonała azjatycka kuchnia i wspólne świętowanie w charakterystycznym, chińskim stylu

Ta graficzna opowieść jest kontynuacją serii zapoczątkowanej w 2020 roku, w której artysta na nowo zinterpretował ikonę królewskiego jelenia i przedstawił roczną podróż Charlesa Gordona (zięcia założyciela Glenfiddicha, Williama Granta) do Azji. Gordon wyruszył w drogę z kilkoma skrzynkami whisky, marząc o tym, by cały świat poznał klasyczny trunek ze szkockiego regionu Speyside. W 2021 roku Rlon Wang zilustrował inspirowaną obchodami chińskiego Nowego Roku wielowątkową historię, na którą składają się powroty do rodzinnych domów, spotkania w gronie najbliższych, doskonała azjatycka kuchnia i wspólne świętowanie w charakterystycznym, chińskim stylu.

Również tym razem centralnym punktem ilustracji jest majestatyczny jeleń, symbolizujący bogactwo, dobrobyt i długie życie. Trzecia odsłona trylogii pokazuje zrealizowaną podróż i pytanie, które zadaje sobie każdy, kto dotarł do celu: Where next?

„Na ilustracji widać dobrze nam znane postaci królewskiego jelenia i chińskiego, tańczącego lwa, przed którymi rozpościera się świetlista galaktyka. Latarnie pomyślności, kwiaty lotosu i szybujący feniks wskazują im drogę do tętniącego życiem świata pełnego kosmicznych odniesień. Brak grawitacji pozwala im wspiąć się na nowe wyżyny – dla nas to symbol bezkresnej przyszłości, która na nas czeka”, opisuje swoje dzieło autor.

Tradycyjny smok z okazji chińskiego nowego roku (fot. Thomas Despeyroux / unsplash.com)

fot. Thomas Despeyroux / unspash.com

Rok Tygrysa

Po wieczorze noworocznym spędzonym w gronie rodziny, wzajemnej wymianie prezentów i życzeń, rozpoczyna się wspólne świętowanie na ulicach miast, gdzie przy akompaniamencie muzyki, wśród wybuchów petard i fajerwerków odbywają się tradycyjne tańce lwów. Kulminacyjnym momentem jest korowód kilkudziesięciu osób niosących wizerunek smoka.

Według starożytnych tradycji każdy kolejny rok wiąże się ze zmianą energii i ma swojego patrona. Jest to jeden z 12 znaków chińskiego zodiaku. Rok 2022 upłynie pod znakiem Tygrysa, który symbolizuje pozytywne nastawienie do życia, siłę i odwagę, przepędza zło i przynosi dobre zmiany. Zapowiedzi są obiecujące – ma to być czas wielkich przełomów i kreatywnych doświadczeń. Osoby, które wierzą w swoje możliwości i nie boją się podejmować ryzyka, osiągną sukces. Tygrysy bowiem czerpią z życia pełnymi garściami!

limitowana edycja 21-letniej Glenfiddich single malt w opakowaniu prezentowym z okazji chińskiego Nowego Roku

Patrząc w przyszłość

Ciekawość i odważne patrzenie w przyszłość jest także wpisane w DNA i historię marki Glenfiddich, która zawsze przekracza granice i kwestionuje utarte schematy. Od ponad 130 lat Glenfiddich jest pionierem, jeśli chodzi o innowacje i eksperymenty, które pozwoliły stworzyć najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie. Dwudziestojednoletnia Glenfiddich to wyjątkowa whisky słodowa, finiszowana w beczkach z dębu amerykańskiego, w których wcześniej przechowywany był rum z Karaibów. Dzięki temu whisky uzyskuje bogate, pociągające akcenty karmelowej słodyczy. Jej bukiet w wyszukany sposób łączy akcenty fig, palonego cukru i dojrzałych bananów. Podniebienie rozpieszcza także kompozycja waniliowego toffi z charakterystycznym owocowym akcentem Glenfiddich. Całość dopełnia posmak ciastek maślanych, crème brûlée z delikatnym, ciepłym, lekko pieprznym finiszem.

Chiński nowy rok (fot. Tuwei Shaw / unsplash.com)

fot. Yuwei Shaw / unsplash.com

limitowana edycja 21-letniej Glenfiddich single malt w opakowaniu prezentowym z okazji chińskiego Nowego Roku

Początek roku to wyjątkowy czas. Podczas gdy my cieszymy się karnawałem, Azjaci otwierają się na nowe, doświadczają upragnionego wypoczynku i ucztują w gronie rodziny i przyjaciół. Niezależnie od kontynentu to okres radości, celebracji, snucia planów i marzeń. Słowem – nowy początek, do którego to my piszemy rozwinięcie i zakończenie. Oby były szczęśliwe!

Glenfiddich Reserva Rum Cask 21 w opakowaniu inspirowanym chińskim Nowym Rokiem, a także 12-, 15- i 18-letnia single malt whisky to wersje limitowane, dostępne w Polsce od 15 stycznia. Każde z bogato ilustrowanych opakowań zostało zaprojektowane w kolorze odzwierciedlającym poszczególne roczniki. Wyjątkową edycję whisky Glenfiddich Chinese New Year można kupić wyłącznie w najlepszych, wyselekcjonowanych punktach sprzedaży.

Więcej informacji można znaleźć na stronie Glenfiddich >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Glenfiddich.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk