Kukbuk
Kukbuk
Starówka w Lublinie - gdzie zjeść (fot. Babij)

Miejsce inspiracji

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Lublin już po raz piąty wyróżnił dziesięć lokalnych miejsc, które przez dwa lata będą mogły chwalić się tytułem „Miejsca Inspiracji”. To kilka wyjątkowych miejsc gwarantujących menu inspirowane kuchnią regionu, ale również promujących historię i kulturę Lublina.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Babij / flickr.com

Opublikowano: 15 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

W zeszłym rok mieliśmy wyjątkową przyjemność uczestniczyć w pracach komisji jako jeden z jurorów. Jak powiedziała nasza redaktorka naczelna – Daria Pawlewska:

Turystyka kulinarna nabiera rozpędu. Poszukujemy lokalnych i sezonowych specjałów pochodzących od sprawdzonych wytwórców. Takich, za którymi stoi pasja i wielopokoleniowe dziedzictwo. Dlatego lubelscy restauratorzy powinni stawiać tego typu produkty oraz serwować tradycyjne smaki regionu, które nigdzie indziej nie smakują tak dobrze. Bez wątpienia Lubelszczyzna to raj dla kulinarnych smakoszy! Lublin, położony na styku kulturowym wschodu i zachodu, pokazuje z dumą swoje barwne oblicze i korzysta z kuchni opartej na bogactwie natury. Restauratorzy dbający o zachowanie tożsamości kulinarnej regionu to jego bezcenni ambasadorzy.

Przewodnik kulinarny po Lublinie (fot. Alina Kovalchuk )

Procedura konkursowa była bardzo złożona. Wszystkie zgłoszenia zostały zweryfikowane, a jury było bardzo różnorodne. Ostatecznie głosami jury tytuł „Miejsce Inspiracji” otrzymało dziewięć podmiotów.

Miejsca wyróżnione tytułem "Miejsce Inspiracji":

Natomiast w głosowaniu internautów zwyciężyła Kawiarnia i Księgarnia Między Słowami Lublin, stając się automatycznie dziesiątym Miejscem Inspiracji.

2 PI ER - restauracja w Lublinie

2PiEr

W 2PiEr będziecie mieli okazję spróbować regionalnych serów z Cycowa czy też kasz uprawianych na Lubelszczyźnie. Dla amatorów ryb pozycją obowiązkową w menu jest kaszanka z karpia z gospodarstwa rybnego "Pustelnia" w okolicy Opola Lubelskiego. 

Restauracja The Olive w Hotel Ilan w Lublinie

Specjalnością restauracji Olive są dania kuchni polskiej i żydowskiej serwowane w nowych aranżacjach. Restauracja może się poszczycić bogatym wyborem win izraelskich.

ParZona Cafe

Kawiarnia oferuje kawy z segmentu speciality, jak i tradycjne. W menu znajdziecie śniadania, lunche, zupy i dania bazujące na lokalnych produktach takich jak jajka, miód czy wędliny. 

Kiełbaska wieprzowo wołowa, warzywa grillowane, musztarda, domowa ciabatta. Perłowa Pijalnia Piwa w Lublinie

Danie z Perłowa Pijalnia Piwa

Perłowa pijalnia piwa 

Menu inspirowane jest tracydją lokalną, ale interpretowane w ciekawy sposób. MNożecie tu spróbować na przykład bułek na parze, parowańców podawanych jako kanapki w stylu street food.

Trybunalska City Pub

Menu restauracji bazuje na lokalnych, sezonowych produktach dlatego często się zmienia. Składników szukają w możliwie bliskiej odległości dlatego zarówno mięso, jak i ryby, warzywa czy sery pochodzą od lokalnych dostawców. 

Między słowami

Między słowami to nie tylko kawiarnia, ale również księgarnia. Menu obfituje w kawy i herbaty z całego świata.W chłodne dni rozgrzeje was filiżanka pysznej, gorącej czekolady.

Restauracja Mandragora

Mandragora

Restauracja serwuje sztandarowe dania kuchni żydowskiej, od przystawek po desery. Warto zawidać w piątkowy wieczór by przy kolacji posłuchać koncertu klezmerskiego na żywo.

Restauracja EGO

Popisowym daniem restauracji jest tatar wołowy przyrządzany z wołowiny pochodzącej z Łukowa. Ciekawym dodatkiem do dania jest cebularz lubelski, który jest piecieczony na miejscu. 

16 Stołów

Od lat w restauracji 16 Stołów podawana jest zupa grzybowa z jagnięciną lubelską serwowana z uszkami nadziewanymi sezonowymi warzywami i ziołami. To pozycja obowiązkowa!

Chapter One by Piotr Kwiatosz

W karcie znajdziecie przede wszytskim wyrafinowane dania z wyselekcjonowanych składników. To pierwsza restauracja private dining w Lublinie czyli idealne miejsce na wyjątkowe okazje. Potrawy przygotowywane są z regionalnych ryb, jagnięciny lubelksiej czy wieprzowiny rasy puławskiej. 

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka