Niezwykła wyobraźnia, uważność i nieszablonowe podejście do kuchni zawiodły Massimo Botturę na sam szczyt. Dziś jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Osteria Francescana, nad którą świecą trzy gwiazdki Michelini i która w 2018 roku po raz drugi została uznana przez ekspertów układających listę The World’s 50 Best Restaurants za najlepszą restaurację na świecie.
Bottura słynie z zaangażowania społecznego. Jest pomysłodawcą projektu Food for Soul, w ramach którego na całym świecie powstają kuchnie społeczne. Ich misją jest integrowanie lokalnej społeczności oraz przeciwdziałanie marnowaniu żywności i wykluczeniu społecznemu.
Dla wszystkich, którym takie podejście do gotowania jest bliskie, mamy wspaniałą wiadomość. Massimo Bottura zagości w Polsce już w lutym, z okazji Fine Dining Week – imprezy promującej sztukę restauracyjną z najwyższej półki. Najlepszy szef kuchni będzie gotował jako ambasador marki Grundig, twórcy idei #RespectFood opartej na filozofii zero waste. Szczegóły jego pobytu w Warszawie na razie owiane są tajemnicą. Wiadomo tylko, że 7 lutego w Hotelu Warszawa zaserwuje kolację w duchu #RespectFood. Goście posiadający rezerwację festiwalową będą mogli wygrać udział w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Rezerwacji można dokonać za pośrednictwem strony internetowej. Więcej szczegółów w kanałach społecznościowych festiwalu Fine Dining Week.
Fine Dining Week potrwa od 6 do 17 lutego. Festiwal obejmie Warszawę, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź i Trójmiasto.