Jak rozpoznać dobry miód?
Dolewanie wody, cukru czy soków owocowych to niektóre sposoby fałszowania miodu. Małgorzata i Dariusz Pucer podpowiadają, jak rozpoznać „fałszywkę”.
1. Test ołówka
Kroplę miodu rozprowadza się na talerzyku ołówkiem kopiowym. Jeśli ołówek się zabarwi, miód jest fałszowany – zawiera wodę, która zmienia kolor ołówka; jeśli nie zmienia on wyglądu, miód jest dobry.
2. Test łyżeczki
Miód lany z łyżeczki powinien tworzyć stożek i lać się nawet do bardzo cienkiej stróżki, układając się spiralnie. Jeśli miód tworzy wgłębienie zamiast stożka, możemy być pewni, że zawiera domieszkę wody.
3. Test szklanki z wodą
Jeśli wlewamy miód do szklanki z wodą, w żadnym razie nie powinien on mieszać się z wodą, powinien spływać jednorodnym strumieniem i układać się na dnie szklanki.
Jakość przede wszystkim
Dariusz i Małgorzata podkreślają, że chcą, aby do rąk ich klientów trafiał miód najwyższej jakości. Nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Dlatego ich pasieki znajdują się na czystych ekologicznie obszarach Natura 2000, z dala od ośrodków przemysłowych.
– Na tych terenach nie można opryskiwać lasów chemikaliami – mówi Dariusz. – Wszystkie nasze ule znajdują się na skraju lasów. A ponieważ pszczoły najchętniej czerpią nektar z roślin leśnych, mamy pewność, że nasz miód jest wolny od pestycydów – podsumowuje.
Małgorzata i Dariusz Pucer znają mnóstwo sposobów na to, jak wykorzystać walory miodu. Z myślą o czytelnikach KUKBUK-a podzielili się z nami swoimi przepisami i zdradzili, jak można wykorzystać miód, by zadbać o zdrowie i urodę.
Miód dla zdrowia - PRZEPIS
Woda z miodem na wzmocnienie odporności
Wieczorem zalewamy 1 łyżkę miodu, najlepiej lipowego, ½szklanki letniej wody. Możemy dodać 1 łyżeczkę pyłku pszczelego, który dodatkowo wzmocni organizm. Odstawiamy na noc. Rano dodajemy sok z ½cytryny, dopełniamy szklankę wodą i wypijamy na czczo.
Syrop z czosnku
Skuteczny i, co najważniejsze, naturalny antybiotyk. Regularnie stosowany syrop z czosnku wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębień.
Składniki:
- 3 cytryny
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek miodu lipowego
- 1 szklanka wody (przegotowanej, zimnej)
Sposób przygotowania:
Wyciskamy sok z cytryn, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy miód lipowy i wodę, mieszamy. Odstawiamy na dobę, przecedzamy. Gotowe!
Stosowanie:
Aby wzmocnić odporność – 1 łyżka dziennie (dla dzieci – 1 łyżeczka).
Aby pokonać przeziębienie – 1 łyżka co 4 godziny (dzieci – 1 łyżeczka).
WAŻNE:
Postarajmy się o czosnek polski, a nie chiński! Czasem trudniej go kupić, ale jest znacznie intensywniejszy niż importowany. Dzięki niemu syrop z czosnku będzie miał efektywniejsze działanie.