Kukbuk
Kukbuk
Hamburger w Browarze Warszawskim

Co zjeść w Browarach Warszawskich?

Ten fragment Woli przyciąga nie tylko pięknie zrewitalizowaną architekturą, ale także bogatą ofertą gastronomiczną. Browary mają kilka doskonałych pomysłów, jak się wyróżnić na kulinarnej mapie stolicy.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Na warszawskiej scenie kulinarnej pojawiło się nowe, ciekawe miejsce – w bliskim sąsiedztwie Śródmieścia ożył wolski kwartał, który kusi nie tylko miłymi przestrzeniami mieszkalnymi i biurowymi, ale przede wszystkim otwartymi dla wszystkich terenami zielonymi i bogatą ofertą wartych spróbowania smaków z całego świata. Browary Warszawskie wypełniły architektoniczną pustkę w sercu miasta i jednocześnie – poprzez ciekawe i unikalne koncepty – wniosły świeżość w stołeczne życie kulinarne, a nawet całą polską scenę kulinarną. Gdzie warto usiąść i co tam zjeść podczas przechadzki po zrewitalizowanych terenach największego browaru Królestwa Polskiego?

Dania z restauracji Munja - Browary Warszawskie

Munja

To pierwsza i jedyna w Polsce restauracja serwująca dania kuchni adriatyckiej. A to oznacza, że mięso, ryby i owoce morza mają tu tak samo silną pozycję – ich smak jest wydobywany za pomocą żywego bałkańskiego ognia, mimo to składniki są traktowane ze śródziemnomorską lekkością. Choć Munja jest tworzona przez czarnogórską rodzinę, można tu zjeść tradycyjne dania ze wszystkich krajów leżących w basenie Morza Adriatyckiego. Szef kuchni Łukasz Piotrowski przed otwarciem restauracji zwiedził każdy zakątek Bałkanów i Włoch, aby dogłębnie poznać receptury i sposoby przygotowywania dań. 

Tu jest jak w klasycznym bałkańskim domu, czyli aromatycznie i intensywnie

Nas zachwyciła bogata w smaki zupa rybna – lekko słodka, delikatnie pikantna i mocno pomidorowa. Pływające w niej kawałki ryby były aromatyczne i miękkie, krewetki idealnie sprężyste, a mule zwarte i bardzo świeże. Wskazówką do kulinarnego zachwytu niech będzie też to, że kucharze bez problemu przystają na zmodyfikowane dania – my polecamy krewetki jordańskie z szynką dojrzewającą, rakiją i czosnkiem, wzbogacone słodyczą karmelizowanych fig w wersji spoza karty, czyli z makaronem, o co śmiało możecie poprosić kelnera. Munja działa na prostej zasadzie – tu jest jak w klasycznym bałkańskim domu, czyli aromatycznie i intensywnie, a każdy wychodzi stąd najedzony i bardzo szczęśliwy.

Krewetki w Sobremesa Tapas Bar - Browary Warszawskie

Sobremesa Tapas Bar

To specjalizujący się w daniach kuchni hiszpańskiej koncept, znany już warszawiakom, ale lokal w Browarach Warszawskich nawet jego największych fanów może zaskoczyć nowymi pozycjami w menu i tym, że serwuje gościom nie tylko jedzenie, ale także emocje – a to za sprawą spektakli live cooking. Te pokazują, z jakim uczuciem można kroić długo dojrzewającą szynkę jamón serrano czy ibérico, a w tym czasie pozwalają dojrzeć do wypróbowania innych pozycji z menu. My polecamy miękką mackę ośmiornicy w towarzystwie kukurydzianego purée, miso i salsy verde, a także równie ciekawy, rozpływający się w ustach ozór wołowy ze ślimakami, z demi glace ze szpikiem i oliwą lubczykową.

Wnętrze restauracji Japonka - Browary Warszawskie

Japonka

Restauracja Japonka z zewnątrz- Browary Warszawskie

Japonka

Właściciele cieszących się wielką popularnością Japonek, serwujących sushi na światowym poziomie, smakiem i sposobem serwowania zdecydowanie odróżniających się od innych restauracji tego typu, stworzyli naprzeciwko nowy koncept. Japonka to kolejny hołd dla japońskiej kultury kulinarnej, który tym razem przejawia się w kultywowaniu społecznej praktyki washoku. Ta opiera się na wykorzystaniu naturalnych, sezonowych składników, ryb ze zrównoważonych hodowli i przygotowywaniu jedzenia w duchu szacunku do przyrody. Poza sushi i sashimi można tu spróbować dań z grilla robata, prawdziwej tempury czy japońskiej wołowiny – wszystko przygotowane tak, aby można się było dzielić i jedzeniem, i radością. Nasze kubki smakowe oszalały zwłaszcza przy grillowanych kąskach – idealnie soczystym kurczaku teriyaki z limonką i aromatycznym węgorzu, podanym z marynowaną rzepą, solą morską i pieprzem górskim. Warto też spróbować łososia z kremowym awokado, podanym z gigantycznym czipsem z nori w autorskiej tempurze i omakase sushi – które w praktyce oznacza nie tylko rytuał wymagający odpowiedniej techniki, ale także że zdajemy się na to, co danego dnia zaserwuje nam szef. Menu w Japonce będzie się często zmieniać, trzymajcie więc rękę na pulsie, żeby nie ominął was żaden smaczny kąsek.

Baila Show & Dining

Danie z restauracji Baila Show & Dining - Browary Warszawskie

Baila Show & Dining

Już sama nazwa mówi, że poza jedzeniem można się tu spodziewać beztroskiej zabawy i tanecznej rozpusty. Baila ma latynoskie korzenie – zarówno kulinarnie, jak i rozrywkowo ma magiczną moc natychmiastowej teleportacji do gorącej Ameryki Południowej. Show & Dining mówi samo za siebie, choć cały koncept jest owiany tajemnicą – ma w sobie coś z sekretnych barów, do których wchodzi się z dreszczykiem emocji, a których prawdziwą naturę można poznać dopiero wtedy, kiedy rzeczywiście się tam usiądzie. A jest na co patrzeć, bo barwny, pełen kolorów i światłocieni wystrój jest najlepszą zapowiedzią tego, co się wydarzy za chwilę. Kulinarnie również czeka was dużo atrakcji – spodziewajcie się wszystkiego, od ostryg, przez wyśmienitej jakości wołowinę, po guacamole i ostrą salsę. I nie będzie to jedyna salsa tego wieczoru.

Food hall Browary Warszawskie

Food Hall Browary

Od klasycznego food hallu różni się właściwie wszystkim – poza tym, że jego największą zaletą jest ogromny wybór, którego zalet nie doświadczymy nigdzie indziej. Pierwsze wrażenie jest niemal oszałamiające – duża, jasna przestrzeń w budynku starej leżakowni, Bar Centralny, solidne blaty i przyjazne oku kształty sprawiają, że czujemy się tu bardzo dobrze. Jeszcze lepiej czujemy się, wiedząc, że wszystkie punkty gastronomiczne są prowadzone przez doświadczonych i dobrze znanych warszawiakom restauratorów, co nie tylko gwarantuje odpowiedni poziom serwowanych tu dań, ale też usatysfakcjonuje tych, którzy zamiast planowania z dwutygodniowym wyprzedzeniem wolą spontaniczne kulinarne wypady. W Food Hall Browary znajdziecie niemal wszystko – w The Sushi spróbujecie najświeższych kawałków ryby, w OCTO Pasta Pizza i A’Panu Occo?! włoskich kąsków od twórców Dziurki od Klucza, a w Silk & Spicy nowoczesnych dań kuchni japońskiej i tajskiej. Aromatycznych owoców morza szukajcie w The Seafood Barze, jędrnych śledzi w S’poke & Śledzie, soczystych burgerów w Boston Burger, a roślinnych wrapów w Falla Wrap. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – także w Okirama Ramen, Viet Nem i Jasnej Sprawie, serwującej dania kuchni międzywojnia.

Danie z Gastronomja - Browar Warszawski

Gastronomja

Danie z restauracji Gastronomja - Browary Warszawskie

Gastronomja

To ciekawy koncept kuchni półfrancuskiej, choć chciałoby się napisać – polfrancuskiej. Gastronomja bowiem to połączenie kulinarnych tęsknot znad Wisły i Sekwany, uzupełnione smakami z innych zakątków Europy. Najwięcej satysfakcji odnajdą tu amatorzy mięsa, którzy mogą przebierać wśród wolno pieczonych żeberek wołowych, wieprzowych i jagnięcych, a także doskonałej jakości steków z sezonowanej wołowiny. Ofertą Ganstronomji nie będą zawiedzeni także fani muzyki na żywo – na stojącym tu pianinie regularnie będzie wybrzmiewał soul i jazz.

Reklama
Pizzeria Lecentano w Browarach Warszawskich

Pizza Lecentano

Mark Zarkhin, prowadzący ponad setkę pizzerii za wschodnimi granicami Polski, rozgościł się także na warszawskiej Woli. Pizza Lecentano jest jednak jedynym lokalem o tej nazwie i z takim podejściem do gastronomii. Z tradycyjnego pieca do pizzy wychodzą placki o puszystych rantach, a spod palców kucharzy robiony na miejscu makaron – wszystko na bazie specjalnie sprowadzanej z Włoch mąki, podlane włoskimi, starannie wyselekcjonowanymi winami. Choć wino to niejedyny trunek, jakiego tu spróbujecie – restauracja będzie połączona także ze spektakularnym whisky barem.

NINE’s Restaurant & Sports Bar

NINE’s Restaurant & Sports Bar

Na otwarcie konceptu sygnowanego przez Roberta Lewandowskiego z pewnością czekało wielu. A to, co powstało, przechodzi najśmielsze oczekiwania zarówno fanów piłki nożnej, jak i amatorów szeroko rozumianej rozrywki. NINE’s to ponad 1300 metrów kwadratowych emocji i cztery poziomy gotowe do przyjęcia gości. Te usytuowane są w zabytkowych murach dziewiętnastowiecznej Warzelni, dumnie stojących w samym sercu Browarów Warszawskich. Każdy poziom to inne doznania. Znajdzie się tutaj i dopasowana do każdego kibica strefa sportowa, i amerykańska restauracja z azjatyckim i polskim twistem. 

Warszawskie Browary, logo (fot. materiały prasowe)

Materiał powstał we współpracy z Browarami Warszawskimi

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk