Kukbuk
Kukbuk
Składniki na kulebiak (fot. materiały promocyjne)

Kulebiak z koreańskim twistem

Karnawał – czas zabaw, imprez, prywatek i spotkań ze znajomymi – trwa w najlepsze. Zapraszając gości lub idąc do kogoś z wizytą często zastanawiamy się co zaserwować, aby dobrze wypaść i aby wszystkim smakowało.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Czy znów będzie to sałatka, a może koreczki? A może tym razem warto pomyśleć o czymś niestandardowym? Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycjęnowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji. Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Dlatego w menu na spotkania ze znajomymi także warto postawić na oryginalne połączenia i nietuzinkowe kombinacje smaków, by zaskoczyć ich swoim kulinarnym talentem. 

Szef kuchni Kihak Lim szykuje kulebiak (fot. materiały promocyjne)

W roli dania, łączącego tradycję z nowoczesnością, świetnie sprawdzi się na przykład kulebiak z koreańskim twistem, stworzony przez szefa kuchni z Samsung Club Des Chefs Korea. Kihak Lim to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu. Potrawa popularna na Wschodzie, została odświeżona i urozmaicona w azjatycki sposób. Łosoś, grzybyszpinak to tylko niektóre ze składników, które koreański szef dodał do wschodniego zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt. Oto przepis na kulebiaka, który zaskoczy bliskich i znajomych:

Kulebiak według przepisu szefa z Samsung Club des Chefs

Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem

Składniki:

Zalewa

  • woda 1 l
  • sól 60 g
  • cukier 30 g
  • kolendra 1 łyżka
  • kmin ½ łyżki
  • czarny pieprz ½ łyżki
  • liść laurowy 1 sztuka
  • starty imbir 10 g
Składniki na kulebiak (fot. materiały promocyjne)

Pilaw

  • biały ryż basmati ½ szklanki
  • brązowy ryż basmati ½ szklanki
  • dziki ryż ½ łyżki
  • bulion z kury 2 szklanki

Łosoś

  • łosoś 450–500 g 
  • ciasta francuskiego 1 porcja (mrożona, w rozmiarze 30 x 40 cm)
  • szynka prosciutto 4 lub 5 plasterków
  • duxelles (drobno pokrojone, smażone grzyby) 200 g 
  • zblanszowany i odciśnięty szpinak 50 g
  • bazylia 10 g
  • koperek 10 g
  • oregano 5 g
  • majeranek 5 g
  • ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 sztuki
  • jajko (do posmarowania ciasta) 1 sztuka
Farsz do kulebiaka, owinięty w szynkę (fot. materiały promocyjne)

krok 1

Wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 15 minut. Następnie wyłącz i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie.

krok 2

Przygotowanego łososia umieść w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz.

krok 3

Rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej właśnie kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°.  

krok 4

Namocz trzy rodzaje ryżu w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i na 20 minut wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika.

krok 5

Serwuj kulebiak w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.

Ryż, łosoś i szpinak, zawinięte w szynkę (fot. materiały promocyjne)

Samsung Club des Chefs to globalna inicjatywa kulinarna, owoc współpracy między marką Samsung, a mistrzami kuchni – wizjonerami wyróżnionymi przez przewodnik Michelin. Znaleźli się wśród nich między innymi Michel Troisgrois, Davide Oldani czy Michel Roux. W oparciu o ich doświadczenie, inżynierowie Samsung stworzyli innowacyjną linię sprzętu AGD Chef Collection. Teraz mistrzowie kuchni dzielą się swoją wiedzą z pasjonatami kulinariów na specjalnej platformie dostępnej na smartfony.

Materiał powstał we współpracy z marką Samsung.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk