Czy znów będzie to sałatka, a może koreczki? A może tym razem warto pomyśleć o czymś niestandardowym? Ostatnimi czasy w Polsce króluje kuchnia, w której łączy się tradycję z nowoczesnością. Dawne potrawy, zreinterpretowane przez współczesnych szefów kuchni, to hity wielu eleganckich restauracji. Także w domach coraz częściej eksperymentujemy, łącząc dobrze znane smaki z tymi nowymi, egzotycznymi. Jednym słowem: stawiamy na kreatywność. Dlatego w menu na spotkania ze znajomymi także warto postawić na oryginalne połączenia i nietuzinkowe kombinacje smaków, by zaskoczyć ich swoim kulinarnym talentem.
Kulebiak z koreańskim twistem
Karnawał – czas zabaw, imprez, prywatek i spotkań ze znajomymi – trwa w najlepsze. Zapraszając gości lub idąc do kogoś z wizytą często zastanawiamy się co zaserwować, aby dobrze wypaść i aby wszystkim smakowało.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały promocyjne
W roli dania, łączącego tradycję z nowoczesnością, świetnie sprawdzi się na przykład kulebiak z koreańskim twistem, stworzony przez szefa kuchni z Samsung Club Des Chefs Korea. Kihak Lim to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uznanych szefów kuchni młodego pokolenia w Seulu. Potrawa popularna na Wschodzie, została odświeżona i urozmaicona w azjatycki sposób. Łosoś, grzyby i szpinak to tylko niektóre ze składników, które koreański szef dodał do wschodniego zawijańca. Takie danie z pewnością wzbudzi nie tylko zainteresowanie, ale również kulinarny zachwyt. Oto przepis na kulebiaka, który zaskoczy bliskich i znajomych:
Kulebiak według przepisu szefa z Samsung Club des Chefs
Kulebiak z łososiem, smażonymi grzybami, jajkiem i ryżem
Składniki:
Zalewa
- woda 1 l
- sól 60 g
- cukier 30 g
- kolendra 1 łyżka
- kmin ½ łyżki
- czarny pieprz ½ łyżki
- liść laurowy 1 sztuka
- starty imbir 10 g
Pilaw
- biały ryż basmati ½ szklanki
- brązowy ryż basmati ½ szklanki
- dziki ryż ½ łyżki
- bulion z kury 2 szklanki
Łosoś
- łosoś 450–500 g
- ciasta francuskiego 1 porcja (mrożona, w rozmiarze 30 x 40 cm)
- szynka prosciutto 4 lub 5 plasterków
- duxelles (drobno pokrojone, smażone grzyby) 200 g
- zblanszowany i odciśnięty szpinak 50 g
- bazylia 10 g
- koperek 10 g
- oregano 5 g
- majeranek 5 g
- ugotowane na twardo jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 sztuki
- jajko (do posmarowania ciasta) 1 sztuka
krok 1
Wszystkie składniki zalewy połącz w garnku i zagotuj. Gdy zalewa osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez 15 minut. Następnie wyłącz i odczekaj, aż zalewa zupełnie wystygnie.
krok 2
Przygotowanego łososia umieść w zalewie na 90 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go i osusz.
krok 3
Rozłóż ciasto francuskie i je rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, następnie dodawaj kolejne warstwy: grzyby, szpinak i zioła, łosoś, znów szpinak z ziołami, białka i żółtka, ponownie grzyby – w tej właśnie kolejności. Na koniec dodaj resztę prosciutto i całość zawiń. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°.
krok 4
Namocz trzy rodzaje ryżu w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Następnie usmaż na dużym ogniu wraz z masłem. Dodaj bulion z kury, przykryj i na 20 minut wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika.
krok 5
Serwuj kulebiak w grubych plastrach z dodatkiem pilawu.
Samsung Club des Chefs to globalna inicjatywa kulinarna, owoc współpracy między marką Samsung, a mistrzami kuchni – wizjonerami wyróżnionymi przez przewodnik Michelin. Znaleźli się wśród nich między innymi Michel Troisgrois, Davide Oldani czy Michel Roux. W oparciu o ich doświadczenie, inżynierowie Samsung stworzyli innowacyjną linię sprzętu AGD Chef Collection. Teraz mistrzowie kuchni dzielą się swoją wiedzą z pasjonatami kulinariów na specjalnej platformie dostępnej na smartfony.
Materiał powstał we współpracy z marką Samsung.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?