Kukbuk
Kukbuk

Kuchnia inspiracji

Poznawanie miasta to poznawanie jego smaków. Wybierz się w kulinarną podróż po Lublinie szlakiem lokali sygnowanych znakiem Miejsce Inspiracji. Rozsmakuj się w potrawach przygotowanych z lokalnych produktów, inspirowanych regionem i odkrywaj Lublin od kuchni! Na miejscu i na wynos.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Ideą przewodnią programu Miejsce Inspiracji jest docenienie lokali, które nie tylko oferują gościom doznania kulinarne, ale także dają możliwość doświadczenia Lublina i jego wyjątkowego klimatu. Restauracje otrzymują tytuł drogą konkursową i przez dwa lata działają pod jego szyldem.

Oprócz uczty dla podniebienia oferują gościom strawę dla ducha. Zawsze można trafić na coś ciekawego: koncerty, spotkania literackie, degustacje czy warsztaty kulinarne. Wiele lokali oferuje również produkty regionalne na sprzedaż albo książki. Jednak pandemia wpłynęła znacząco na ich i naszą codzienność. Po pierwszym lockdownie wiele z nich dostosowało profil działalności do panującej sytuacji i proponowało dania z dowozem lub odbiorem własnym. Podczas jesiennego zamknięcia gospodarki zaczęły rodzić się oddolne inicjatywy, takie jak #ratuJEMYgastro w Lublinie, które mają na celu wsparcie lokalnych restauratorów. Akcja została zainicjowana przez branżę, a wspierana jest przez Urząd Miasta Lublin i Lokalną Organizację Turystyczną Metropolia Lublin. Na stronie ratujemygastro.pl jest już ponad 100 lubelskich lokali, w tym objęte programem Miejsce Inspiracji. W mediach społecznościowych akcji pojawiają się aktualne promocje i nowości.

Miejsca Inspiracji, czyli top 10 na gastronomicznej mapie Lublina

fot. Restauracja Mandragora

fot. Restauracja Mandragora

Mandragora >>

Przy Rynku 10 znajduje się restauracja z kuchnią żydowską, będącą nieodłącznym elementem lubelskiej tradycji kulinarnej i przypominającą o dawnej wielokulturowości miasta. W menu królują dania goszczące na stołach w szabat, w święto Rosz Haszana czy Pesach. Potrawy z karpia, gęsina w wielu odsłonach i czulent zachwycają smakiem. Warto spróbować również pierogów czosnkowych czy szabasowej gefilte fish. Jako dodatek do dań idealnie sprawdzą się lubelskie cebularze, rugelach, bajgle i chałki. W Mandragorze często odbywają się koncerty muzyki klezmerskiej i wydarzenia kulturalne.

Mandragora została uznana za najlepszą restaurację i wyróżniona tytułem Miejsce Inspiracji w piątej edycji programu. Duszą lokalu jest jego właścicielka, Izabela Kozłowska-Dechnik, która wita uśmiechem swoich gości.

Lokal przyciąga również oryginalnym okrągłym wnętrzem i położeniem na dachu Lubelskiego Centrum Konferencyjnego

2 Pi Er >>

Menu restauracji opiera się na produktach od regionalnych dostawców i bazuje na dawnych lubelskich przepisach w nowoczesnym, europejskim wydaniu. Lokal przyciąga również oryginalnym okrągłym wnętrzem i położeniem na dachu Lubelskiego Centrum Konferencyjnego, skąd rozciąga się panorama miasta.

fot. Między Słowami

fot. Między Słowami

Między Słowami >>

W kawiarni-księgarni Między Słowami można kupić wydawnictwa związane z Lublinem, a kameralna atmosfera sprzyja spotkaniom przy filiżance kawy lub herbaty. Napojem szczególnie polecanym jest poetycka w smaku i nazwie herbata Malinowy Chruśniak, czyli aromatyczna kompozycja polskich owoców, nawiązująca do dawnych przepisów. Przed laty być może spotkalibyśmy tu Józefa Czechowicza. Lubelski literat był znany z miłości do słodyczy.

Kawiarnia-księgarnia Między Słowami otrzymała wyróżnienie w ramach piątej edycji programu Miejsce Inspiracji, jako przestrzeń inspirująca intelektualnie i smakowo.

Lokal upodobali sobie szczególnie młodzi ludzie i freelancerzy

ParZona >>

Kawiarnia słynie z wyśmienitych kaw przyrządzanych na kilkanaście sposobów oraz śniadań serwowanych przez cały dzień. Lokal upodobali sobie szczególnie młodzi ludzie i freelancerzy, którzy doceniają niezobowiązującą atmosferę.

fot. Restauracja Chapter One

fot. Restauracja Chapter One

Chapter One by Piotr Kwiatosz >>

W menu restauracji znajdziemy nowoczesne dania z nutą tradycji. Regionalne ryby, wieprzowina rasy puławskiej oraz dary lubelskich sadów i lasów to chluba tego miejsca. Jest to jedyna w Lublinie restauracja private dining.

Szefowa kuchni Sylwia Stachyra, zdobywczyni tytułu Top Chef, tworzy potrawy dopasowane do zmieniających się pór roku

Restauracja Ego >>

Specjalnością restauracji są mięsa i ryby przygotowywane techniką sous vide. Karta jest oparta na lokalnych produktach, a szefowa kuchni Sylwia Stachyra, zdobywczyni tytułu Top Chef, tworzy potrawy dopasowane do zmieniających się pór roku. Restauracja znajduje się pięknej kamienicy Starego Miasta, gdzie zlokalizowany jest pięciogwiazdkowy hotel Alter.

fot. Perłowa Pijalnia Piwa

fot. Perłowa Pijalnia Piwa

Perłowa Pijalnia Piwa >>

W zabytkowym kompleksie browaru Perła promowana jest kultura foodpairingu. Tworzone od podstaw i bazujące na lokalnych produktach dania harmonizują z warzonymi na miejscu piwami. Polecamy spróbować paroburgerów, będących lokalnym specjałem. Pijalnia Piwa ma siedzibę w dawnym klasztorze Ojców Reformatorów w centrum Lublina, a podziemia browaru są udostępnione dla zwiedzających.

Restauracja mieści się w historycznym gmachu słynnej przedwojennej szkoły rabinicznej Jeszywas Chachmej Lublin

Restauracja The Olive >>

To miejsce, w którym można skosztować najlepszych dań kuchni żydowskiej przygotowywanych z poszanowaniem 100-letnich receptur, podanych w nowych, wyszukanych odsłonach. Czulent, śledzie po żydowsku czy pascha to dania, których trzeba spróbować. Restauracja mieści się w historycznym gmachu słynnej przedwojennej szkoły rabinicznej Jeszywas Chachmej Lublin. W budynku znajduje się również czterogwiazdkowy hotel Ilan oraz odtworzona synagoga, służąca ortodoksyjnej społeczności.

Szef kuchni Piotr Kwiatosz to tradycjonalista, który gotował zgodnie z naturą i w rytm zmieniających się pór roku

16 Stołów >>

Specjalne podziękowania chcielibyśmy złożyć na ręce właścicieli restauracji 16 Stołów, którzy w październiku, po dziewięciu latach prowadzenia działalności, podjęli trudną decyzję o zamknięciu lokalu. Restauracja, otwarta w 2011 roku, mieściła się w samym centrum Starego Miasta. Szef kuchni Piotr Kwiatosz to tradycjonalista, który gotował zgodnie z naturą i w rytm zmieniających się pór roku. Serwowane tu dania były oparte na sezonowych składnikach. A wszystko to w myśl idei slow food i fusion. Kuchni szefa Kwiatosza można teraz próbować w restauracji Chapter One.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk