Trudno jest ocenić wpływ jednej osoby na ogromną dziedzinę, jaką są kulinaria. Wybór zawsze będzie niepełny i subiektywny. Niemniej spróbowaliśmy sporządzić krótką listę kobiet, których dokonania i sylwetki warto znać.
Fannie Farmer. Kucharka molekularna avant la lettre
Jej życie jest nie tylko wzorem ogromnej siły woli, wytrwałości i talentu, lecz także dowodem na to, że na zrobienie zaskakującej kariery nigdy nie jest za późno. Urodziła się w 1857 roku w postępowej jak na owe czasy bostońskiej rodzinie, wierzącej w wartość edukacji kobiet. Niestety, w wieku 16 lat uległa nieszczęśliwemu wypadkowi, którego skutkiem był długotrwały paraliż.W efekcie Fannie Farmer została pozbawiona szansy na formalne akademickie wykształcenie. Przez wiele miesięcy po udarze nie opuszczała łóżka. Kiedy po kilku latach, w połowie trzeciej dekady swojego życia, stanęła na nogi, podjęła się pracy pomocy domowej, by wesprzeć finansowo rodzinę. To właśnie wtedy ujawniło się jej zainteresowanie kuchnią i talent w tej dziedzinie. W wieku 30 lat zapisała się na kurs do Boston Cooking School, nowoczesnej instytucji, w której uczono nie tylko gotowania, lecz także kwestii związanych z higieną i odżywianiem, pracę z jedzeniem traktując jako dziedzinę zasługującą na naukową refleksję. Fannie Farmer poradziła sobie tak dobrze, że po zakończeniu studiów zaproponowano jej stanowisko asystentki dyrektora.