– Na co dzień podajemy potrawy inspirowane tym, co jadali Wielcy Mistrzowie Krzyżaccy na Zamku w Malborku – mówi Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Restaurant i ekspert marki Orkisz. Atmosferę buduje tu nie tylko wspaniała, historyczna architektura, ale tożsama z miejscem kuchnia, oparta na autorskich daniach powstałych na bazie ksiąg rachunkowych. Wszystko razem tworzy unikalny klimat, pozwalając na przeżywanie całej gamy emocji składających się na całościowe, kulturalno-kulinarne doświadczenie. Wśród produktów królowały niegdyś orzechy, migdały, zioła, kury, wybrane gatunki ryb, jajka, sery, a nawet mleko migdałowe – wszystko przyrządzane z uwzględnieniem zasad dietetycznych, panujących w tamtym czasie. Szczególne znaczenie odgrywały zboża, a wśród nich prym wiódł orkisz, dziś uprawiany wyłącznie na południu Polski. Ta wyjątkowa prapszenica, zwana zbożem średniowiecza, była szczególnie wielbiona przez świętą Hildegardę. Według autorskiej i kultowej już diety słynnej uczonej orkisz miał pomagać w dążeniu do wewnętrznej równowagi prowadząc do ukojenia i łagodząc wszelkie obyczaje. Nie bez przyczyny dania powstałe na jego bazie stanowiły nieodłączny element królewskich stołów. Rytualne uczty miały wówczas szczególny wymiar – zasłużeni w bitwach rycerze, niezależnie od pochodzenia czy stanu majątkowego, mieli zaszczyt uczestniczyć w świętowaniu na najwyższym poziomie.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Królewskie menu
Jakie aromaty królowały na średniowiecznym stole w Malborku? Co wówczas gwarantowało „rozluźniony charakter” oraz „cnotę zadowolenia”? Poznajcie inspirujące smaki, których źródło leży w pełnej smakowitych tajemnic kuchni dawnej.
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!