Domowa uprawa kiełków jest łatwa i nie zajmuje wiele miejsca. W zamian otrzymujemy żywe jedzenie, dzięki któremu jesteśmy zdrowsi. To prawdziwi przyjaciele naszego dobrego samopoczucia. Kiełkownice można wykonać samodzielnie na przykład z płaskiego talerza, doniczek, pojemników lub ze słoików. Oprócz tego potrzebujemy powietrza, czystej (najlepiej filtrowanej) wody, miejsca z rozproszonym światłem i nasion. Gdy wilgotność i temperatura są odpowiednie, powstaje kiełek, czyli młody pęd wyrastający z nasiona lub pączka rośliny.
Należy też pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny oraz właściwym przechowywaniu kiełków. Lepiej korzystać z kilku małych kiełkownic niż jednej wielkiej, bo te małe są zdecydowanie łatwiejsze do czyszczenia. Czas kiełkowania nasion jest zmienny i zależy od ich gatunku. Natomiast metoda uprawy jest taka sama dla wszystkich nasion. Trzeba tylko zwrócić uwagę na liczbę dni koniecznych do wyhodowania wybranego rodzaju kiełków.