Kukbuk
Kukbuk
Ekspres do kawy marki Nivona podczas parzenia jesiennej kawy, kawa, mleko, miód i orzechy brazylijskie (fot.materiały prasowe)

Kawa na przywitanie jesieni

Ile zaspanych par oczu, tyle sposobów na parzenie porannej kawy. Jednym pod ciężarem kawowych sprzętów uginają się kuchenne blaty, innym do szczęścia wystarczy mały ekspres.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Kawa to nie tylko pobudzający napar, ale też wszystko, co wiąże się z jego przygotowaniem. Bez względu na to, czy jesteśmy kawowymi minimalistami, czy w szafce nad kuchenką trzymamy zestaw kawiarek – najważniejsze jest to, żeby nasz sprzęt był niezawodny i parzył powtarzalnie pyszną kawę. Szczególnie teraz, kiedy ostatnie ciepłe dni w roku rozpływają się w podmuchach jesieni.

Kawa w telefonie

Przy wyborze ekspresu do kawy warto zdecydować się na rozwiązania, które ułatwią nam życie. Producenci stawiają nie tylko na jakość, ale także na wygodę użytkowania. W ten trend wpisuje się Nivona CafeRomatica z serii 7, ekspres do kawy sterowany telefonem. Siedzicie wygodnie? Czytacie powieść, której po prostu nie da się odłożyć na bok? A może oglądacie ulubiony serial na Netflixie? Nie szukajcie zakładki, nie wciskajcie pauzy, kawę możecie zaparzyć, nie wychodząc z łóżka.


Jednak Nivona oferuje znacznie więcej niż komfort pozostania pod kołdrą. Ekspres CafeRomatica to urządzenie, które łączy wszystko, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso po cappuccino czy latte. Wbudowany młynek wyposażony w stożkowe żarna z hartowanej stali stanowi gwarancję uchwycenia wszystkich aromatów i zamknięcia ich w naparze. Pamiętajmy, że świeżo zmielona kawa zawsze smakuje najlepiej. Nie musimy się przejmować, że poranne parzenie kawy obudzi sąsiadów – ekspres został zaprojektowany tak, że praca młynka jest cicha i skutecznie wytłumiona.

Ekspres do kawy marki Nivona podczas parzenia jesiennej kawy, kawa, mleko, miód i orzechy brazylijskie (fot.materiały prasowe)

Ekspres i dla podniebienia, i dla oka

Nivona CafeRomatica pozwala zarówno przygotować klasyczne kawy, jak i zaprojektować własne przepisy. Regulować możemy między innymi temperaturę, w jakiej będzie się parzyć kawa, czy moc gotowego naparu. Te funkcje sprawią, że będziemy w stanie wyciągnąć z ziarna to, co najsmaczniejsze. Ekspres CafeRomatica z serii 7 został wyposażony również w System Aroma Balance, który pomaga dostosować profil parzenia kawy do jej charakterystyki. Funkcja ta naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo zmielonej kawie. Dzięki kontroli nad prędkością, z jaką woda przepływa przez zmieloną kawę, jesteśmy w stanie zaprogramować taki profil smakowy, jaki najbardziej nam odpowiada.

Funkcjonalność Nivony idzie w parze z dizajnem: kompaktowy, nowoczesny i dostępny w czterech wariantach kolorystycznych ekspres doskonale odnajdzie się w każdej kuchni. Urządzenie jest także niesamowicie proste w czyszczeniu – ekspres sam podpowie, co i kiedy zrobić.

Jesień to nie tylko pumpkin spice latte

Kawowa jesień nie musi stać pod znakiem pumpkin spice latte! Zamiast dyni proponujemy orzechy i miód, czyli brazylijskie cappuccino. Na początek nakładamy do szklanki dwie łyżeczki masła z orzechów brazylijskich i łyżeczkę miodu akacjowego. Do tego dodajemy przygotowane w ekspresie Nivona cappuccino. Przed wypiciem dokładnie mieszamy. Słodycz miodu połączona z wyrazistym smakiem orzechów brazylijskich doskonale połączy się z aksamitnym cappuccino i sprawi, że lektura ulubionej powieści przyniesie jeszcze więcej radości.

Ekspres do kawy marki Nivona podczas parzenia Sencha coffee Tokio, kawa, sencha, płatki róży i syrop różany (fot.materiały prasowe)

Na jesienne dni polecamy także:

Sencha coffee Tokio

Składniki:

  • 150 ml mocnego naparu z senchy
  • 40 ml espresso
  • 20 ml syropu różanego

Przygotowanie:

W szklance o pojemności około 200 mililitrów przygotowujemy napar z senchy. Do gorącego naparu wlewamy espresso. Dzięki trzem poziomom mocy w ekspresie Nivona CafeRomatica możemy dopasować jego intensywność do własnych potrzeb. Mieszankę uzupełniamy esencjonalnym syropem z róży – mieszamy. Oto aromat wprost z przepełnionych kolorem tokijskich ulic!

Paryski kasztanowiec

Paryski kasztanowiec

Składniki:

  • 10 ml syropu kasztanowego
  • 20 ml koniaku
  • 80-90 ml podwójnego espresso


Przygotowanie:

Do filiżanki o pojemności około 200 mililitrów wlewamy kolejno syrop kasztanowy, koniak i espresso przygotowane w ekspresie Nivona.

Sweet coffee Dubaj

Sweet coffee Dubaj

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki musu z daktyli
  • 100 ml espresso
  • 30 ml mleka skondensowanego light


Przygotowanie:

Do filiżanki nakładamy mus z daktyli. Wlewamy espresso przygotowane w ekspresie Nivona, a następnie mleko skondensowane light.

Warszawska wuzetka

Warszawska wuzetka

Składniki:

  • podwójne espresso
  • spienione mleko
  • bita śmietana


Przygotowanie:

Do szklanki o pojemności 150 mililitrów wlewamy podwójne espresso przygotowane w ekspresie Nivona. Do kawy dodajemy spienione mleko, a przygotowaną kompozycję dekorujemy bitą śmietaną.

Logo marki Nivona

 


Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk