Kukbuk
Kukbuk

Już jest jesienny numer KUKBUK-a!

Rozsmakuj się w jesieni z nowym wydaniem KUKBUK-a! Podpowiadamy w nim, co i z czego gotować, jak przetrwać jesienną słotę i wycisnąć z tej pory roku to, co najlepsze.

Tekst: Katarzyna Kuczyńska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

W wydaniu KUKBUK Jesień korzystamy z bogactwa sezonowych składników – przygotowujemy z nich dania na słodko i wytrawne, na co dzień i od święta. I dużo pieczemy, bo trzeba się przecież rozgrzać. Przy stole rozmawiamy o poezji, umiejętności słuchania i potrzebie zrozumienia. Serwujemy też zestaw dobrych praktyk na ten czas, gdy temperatura spada, a ktoś stopniowo przykręca światło. I udowadniamy, że jesień da się lubić!

Co jeszcze znajdziecie w numerze?

Otwarcie działu w kwartalniku KUKBUK Jesień 2021
Wnętrza restauracji Manzoni (fot. materiały prasowe)

Projektantka Joanna Jurga pisze, jak ważne w naszym życiu jest światło. To naturalne, które reguluje zegar biologiczny, hormony, nastrój, pory aktywności i snu, a także to sztuczne, którego wynalezienie wpłynęło na pracę, obyczaje, ekonomię i zdrowie człowieka. W telegraficznym skrócie tłumaczy też, jak na przestrzeni wieków zmieniały się rola i udział światła we wnętrzu – podążając ku szklanym konstrukcjom, wywodzącym się z idei japońskiego domu ogrodu, w którym krajobraz zewnętrzny i wewnętrzny tworzą harmonijną całość.

Teatrolożka Joanna Zaguła zaś odwiedza niezwykły showroom Toma Dixona, w którym można kupić porcję makaronu razem z talerzem, bo projektant wizjoner sprzedaje swoje prace w… restauracji. I to nie byle jakiej! The Manzoni mieści się w najelegantszej dzielnicy sklepowej Mediolanu, kilka kroków od La Scali. Skąd taki pomysł?

Dixon przekonuje, że jedzenie jest dziś jedną z nielicznych czynności, które potrafią zmusić ludzi do zatrzymania się, sprawić by na chwilę zwolnili. – A to świetna okazja, żeby nie tylko zobaczyli, ale i przetestowali nasze produkty – mówi. […] – A poza tym – dodaje – najlepsze decyzje zawsze podejmuje się podczas lunchu albo kolacji.

Joanna Zaguła
Wnętrze kwartalnika KUKBUK Jesień 2021
Zdjęcie z kwartalnika KUKBUK Jesień 2021 (fot. Kuba Modzelewski)

Doktor Klaudia Szklarczyk-Smolana tłumaczy, dlaczego w sezonie jesiennym warto jeść winogrona, jabłka, dynię i aronię. Zawarte w nich związki korzystnie wpływają na aktywność układu nerwowego, pośrednio poprawiając nastrój i koncentrację uwagi. Dodatkowo każdy z naszych sezonowych bohaterów ma inne, potwierdzone naukowo supermoce, na przykład pobudzanie genów długowieczności. Autorka zdradza też, że winogrona i jabłka najlepiej jeść na surowo razem ze skórką i pestkami, dynię na ciepło, a aronię zaraz po przetworzeniu z cukrem. Dlaczego? Odpowiedź w rubryce „Sezonówki”!

Na rozgrzane ulice Marrakeszu zabiera nas Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, która urodziła się w tym barwnym, smacznym i pachnącym przyprawami regionie Afryki Północnej. Wystarczy przyrządzić jedną z 12 potraw, które Malika wybrała specjalnie dla czytelników KUKBUK-a, by poczuć te niepowtarzalne smaki. Jednak egzotyczne przepisy prosto z kuchni Maghrebu to tylko część tego, co znajdziecie w tym numerze – łącznie jest w nim ponad 50 sprawdzonych przepisów. Jesień sprzyja gotowaniu, wypróbujcie je wszystkie!

Kwartalnik KUKBUK Jesień

Kama Wojtkiewicz przybliża kulturę movementu, w którym świadomy ruch pozwala się zaprzyjaźnić z nieprzewidywalnym i na nowo odkryć w sobie naturalny stan bycia i ciekawość świata.

Im więcej swobody mamy w ciele, tym mniej ograniczeń czujemy w życiu. Skoro możemy zrobić wszystko ze swoim ciałem, to dlaczego nie moglibyśmy zrobić wszystkiego ze swoim życiem? Praktyka movementu odchodzi od nastawienia na estetykę. Zwraca się ku kształtowaniu mobilności i rozwijaniu się na wielu płaszczyznach, choćby duchowej.

Kama Wojtkiewicz

Joanna Podgórska zaś tłumaczy, co się dzieje w mózgu i w ciele pod wpływem psychodelików. Dlaczego – przy zachowaniu odpowiednich zasad bezpieczeństwa – wpływają one pozytywnie na stan psychiczny stosujących je osób? Jakie wyzwania stoją obecnie przed badaczami tych środków? Ale ostrzegamy: to nie jest tekst o fantastycznych odlotach ani o piekielnych wizjach. Niemniej warto go przeczytać.

Nowy numer KUKBUK Jesień do kupienia w sklepie >>

Przyjemnej lektury!

Okładka kwartalnika KUKBUK JESIEŃ 2021

KUKBUK KWARTALNIK (3/2021) JESIEŃ

49.00 zł

PRZESYŁKA GRATIS Z KODEM: JESIEN2 W wydaniu KUKBUK Jesień korzystamy z bogactwa sezonowych składników i przygotowujemy z nich dania na co dzień i od święta. Przy stole rozmawiamy o poezji, umiejętności słuchania i zrozumienia. Wdychamy rześkie powietrze o zapachu wilgotnych liści i serwujemy zestaw dobrych praktyk, które pomogą przetrwać jesienną słotę.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk