Kukbuk
Kukbuk

Jesienne śniadania z oliwą

Gdy poranki są coraz chłodniejsze i ciemniejsze, pełnowartościowe i pożywne posiłki pomagają z energią rozpocząć dzień. Nasze pomysły na śniadania łączy jeszcze jeden podstawowy składnik: oliwa extra vergine.

Tekst: Maja Wójcik

zdj. Paulina Adamiuk | This Flavorful Life

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Oliwa extra vergine to nic innego jak sok wyciśnięty z oliwek. Nie ma tu miejsca na rozpuszczalniki czy inne dodatki. Dzięki temu zachowuje ona nie tylko pełnię aromatów i smaków, ale równiez wartości odżywcze. Oliwa extra vergine to bogactwo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych oraz witaminy E. Tym bardziej warto wprowadzić ją do diety jesienią. Dlatego nie boimy się i obficie polewamy nią humus z pieczoną dynią lub czekoladowe gofry. Używamy jej zarówno do smażenia i pieczenia, jak i jako pysznego dodatku – dla wzmocnienia i dopełnienia smaku śniadań. 

 

Jednak nie każda oliwa smakuje tak samo. Wybieramy oliwę extra vergine – to już wiemy! Ale co dalej? Jaką dokładnie dobrać do dania? Istnieją oliwy o harmonijnym, średnio intensywnym smaku (takie jak Monini Classico), a także wyraziste, o intensywnym smaku, którego nie da się pomylić z żadnym innym (tu idealnym przykładem jest GranFruttato Monini). Jak dopasować oliwę do wymarzonego śniadania, podpowiada Paulina Adamiuk z This Flavorful Life, która przygotowała dla nas te niebanalne jesienne przepisy.

Humus z pieczoną dynią, oliwą GranFruttato i ze świeżymi ziołami 

Związek ciecierzycy z pastą tahini przeszedł do historii kulinariów jako humus. Ale by w związku nie było nudno i aby nieco go ożywić, dodajemy do niego purée z królującej na jesiennych straganach dyni. Jej słodycz przełamujemy odrobiną papryczki chili. W każdym humusie ważna jest też oliwa – powinna być dobrej jakości oraz wyrazista i intensywna, by wydobyć smak z pasty i zapewnić jej aksamitną, kremową konsystencję. 

Poznaj przepis na humus z pieczoną dynią, oliwą GranFruttato i ze świeżymi ziołami >>

Gofry czekoladowe z oliwą GranFruttato i owocami leśnymi 

„Wszyscy musimy mieć gofry. Musimy myśleć i wciąż mieć gofry, by wydobyć z siebie to, co najlepsze”, powiedział grany przez Toma Hanksa profesor G.H. Dorr, bohater filmu „Ladykillers, czyli zabójczy kwintet”. Zgadzamy się z profesorem w 100%! Każdy powinien mieć dostęp do gofrów i przynajmniej raz w życiu spróbować ich w wersji mniej typowej, bez bitej śmietany i frużeliny. Za to polanych dobrą oliwą, posypanych ciemną czekoladą i owocami, które mamy w zasięgu.

Spróbuj gofrów czekoladowych z oliwą GranFruttato i owocami leśnymi >>

Wytrawne dutch baby z oliwą Classico, grillowanymi pieczarkami, serem comté i ziołami

Być może próbowaliście już pieczonego, puszystego naleśnika dutch baby na słodko, posypanego cukrem pudrem lub z owocami? Tym razem czas na wytrawną odsłonę! Dutch baby podajemy z grillowanymi pieczarkami, pachnące tymiankiem i posypane francuskim półtwardym serem comté. W tej wersji zamiast masła zdecydowanie lepiej sprawdzi się oliwa. Nie zdominuje dania maślanym smakiem, a wydobędzie z niego  pełnię aromatów i nada wilgotności.

Sprawdź przepis na wytrawne dutch baby z oliwą Classico, grillowanymi pieczarkami, serem comté i ziołami >>

Śniadaniowy chlebek bananowy z oliwą Classico i orzechami 

Chlebek bananowy to doskonały pomysł zarówno na leniwe weekendowe poranki, jak i urozmaicenie drugiego śniadania w pracy lub szkole. Zwłaszcza że oprócz zdrowych i pożywnych bananów chlebek kryje w sobie orzechowe skarby. Orzechy włoskie to bogactwo białka, tłuszczu, manganu i witamin z grupy B. Dobrze działają na pracę mózgu. Ahh, no i oliwa – bogactwo dobrych tłuszczów jednonienasyconych, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Z tego śniadania profesor Dorr byłby również zadowolony. 

Posmakuj śniadaniowego chlebka bananowego z oliwą Classico i orzechami >>

Jajko poszetowe z awokado na toście z sosem holenderskim i oliwą GranFruttato

Klasyczny sos holenderski przygotowujemy tym razem z oliwą GranFruttato – intensywną, wyrazistą, co przekłada się na smak całego dania. Sos holenderski jest tu kluczowy, gdyż łączy grzanki, jajko i warzywa w jedną, pożywną i obłędnie smaczną całość. Po takim śniadaniu nikomu nie będą straszne wyzwania listopadowego poranka. 

Poznaj przepis na jajko poszetowe z awokado na toście z sosem holenderskim i oliwą GranFruttato >>

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk