Oliwa extra vergine to nic innego jak sok wyciśnięty z oliwek. Nie ma tu miejsca na rozpuszczalniki czy inne dodatki. Dzięki temu zachowuje ona nie tylko pełnię aromatów i smaków, ale równiez wartości odżywcze. Oliwa extra vergine to bogactwo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych oraz witaminy E. Tym bardziej warto wprowadzić ją do diety jesienią. Dlatego nie boimy się i obficie polewamy nią humus z pieczoną dynią lub czekoladowe gofry. Używamy jej zarówno do smażenia i pieczenia, jak i jako pysznego dodatku – dla wzmocnienia i dopełnienia smaku śniadań.
Jednak nie każda oliwa smakuje tak samo. Wybieramy oliwę extra vergine – to już wiemy! Ale co dalej? Jaką dokładnie dobrać do dania? Istnieją oliwy o harmonijnym, średnio intensywnym smaku (takie jak Monini Classico), a także wyraziste, o intensywnym smaku, którego nie da się pomylić z żadnym innym (tu idealnym przykładem jest GranFruttato Monini). Jak dopasować oliwę do wymarzonego śniadania, podpowiada Paulina Adamiuk z This Flavorful Life, która przygotowała dla nas te niebanalne jesienne przepisy.