Kukbuk
Kukbuk

Humus z pieczoną dynią, oliwą GranFruttato i ze świeżymi ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
ciecierzyca ze słoika
500 g
oliwa GranFruttato Monini
8 łyżek
purée z pieczonej dyni
300 g
tahini
2-3 łyżki
sok z limonki
z 1 sztuki
kmin rzymski
1 łyżeczka
słodka papryka
1 łyżeczka
suszona papryczka chilli
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Do podania
oliwa GranFruttato Monini
grubo mielony pieprz
świeże zioła (np. szczypiorek i natka pietruszki)
pieczywo

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Dynię kroimy na duże kawałki. Układamy na blaszce, polewamy niewielka ilością oliwy.  Pieczemy w 180 stopniach do miękkości (przez około 40 minut).

Krok 2

Odkładamy 2 łyżki ciecierzycy, użyjemy jej później do dekoracji.

Krok 3

Wszystkie składniki humusu miksujemy na gładką masę. Przekładamy go do miski, formujemy w nim wgłębienie, do którego wlewamy oliwę przeznaczoną do podania. Dekorujemy ciecierzycą, posypujemy grubo mielonym pieprzem i ziołami. Podajemy z ulubionym pieczywem.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk