Kukbuk
Kukbuk

Jesienne kawy dla zabieganych. Przepisy na dobry początek dnia

Jesienne poranki mają w sobie coś przewrotnego. Z jednej strony chcemy schować się pod kołdrą jeszcze chociaż przez pięć minut, z drugiej – potrzebujemy energii szybciej niż zwykle. Z pomocą przychodzą szybkie przepisy na poranną kawę. Zacznijmy dobrze dzień!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Gdy za oknem ciemno, a kalendarz pęka w szwach, kawa staje się pierwszym rytuałem, który naprawdę robi różnicę. Dlatego tej jesieni szukamy rozwiązań, które są szybkie, skuteczne i po prostu pyszne. Wystarczy odrobina kreatywności, aromatyczne ziarna kawy i odpowiedni sprzęt.

Z pomocą przychodzi marka Nivona – producent jakościowych ekspresów, które zawsze stają na wysokości zadania. Bo dobry sprzęt to podstawa. Nasze kawy przygotowujemy w ekspresie z serii Nivo 9000, który działa, zanim jeszcze zdążymy pozbierać myśli. Dzięki możliwości zaprogramowania godziny włączenia, budzi się razem z nami, a każda zaoszczędzona minuta w pochmurne, jesienne poranki naprawdę liczy się podwójnie.

Zróbcie z nami kawę dla zabieganych – te przepisy pomogą wam przyjemnie rozpoczynać każdy dzień.

Fot. 

Dyniowe latte – niech jesień pachnie przyprawami!

Nic tak nie koi podczas jesiennej szarugi jak zapach cynamonu. Korzenne przyprawy potrafią zwykłą kawę zamienić w napój niczym z najlepszej kawiarni. My mamy na to sposób – przygotowujemy syrop, który przechowywany w lodówce umili wiele poranków.

Wystarczy w rondelku zagotować razem pół szklanki wody, ¼ szklanki mleka, ¼ szklanki cukru i pół szklanki purée z dyni hokkaido. Nie zapominamy oczywiście o przyprawach. Dodajemy 3 goździki, łyżeczkę cynamonu, ¼ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki imbiru oraz łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Aby podkręcić słodycz i nieco ją przełamać dosypujemy szczyptę soli. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia przez około 15 minut. Gotowy syrop przecedzamy przez sitko. Posłuży nam do kawy, ale można go także użyć do deserów.

Na dno szklanki wlewamy przygotowany syrop korzenny, następnie spienione mleko oraz espresso. Dekorujemy laską cynamonu. Czy to kawa dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy? Być może!

Co ważne, po zaparzeniu kawy wystarczy jeden przycisk, aby szybko i intuicyjnie wyczyścić eskpres tak, aby był gotowy na zrobienie kolejnej kawy. My nie tracimy czasu, a pozostali domownicy mogą śmiało korzystać ze sprzętu.

Fot.

Kawa z miodem i tahini – bliskowschodni smakołyk

Gdy chcemy czegoś jeszcze bardziej komfortowego, ale wciąż szybkiego, sięgamy po duet tahini i miodu. Bazą jest tu wyraziste, aromatyczne espresso. W ekspresach Nivona system Aroma Balance pozwala kształtować smak kawy, nawet jeśli korzystamy z jednego rodzaju ziaren. Dzięki temu każde espresso może mieć nieco inny charakter. Wybieramy spośród pięciu profili smakowych, różniących się między innymi intensywnością parzenia.

Espresso łączymy z łyżeczką miodu i łyżeczką pasty tahini, mieszamy do rozpuszczenia. Na dno szklanki wlewamy spienione mleko, a następnie przygotowane wcześniej espresso. Dekorujemy szczyptą kardamonu. Aksamitny, sezamowy smak kawy sprawi, że nasz poranek będzie jeszcze lepszy.

Kawa bananowo–orzechowa – deser na śniadanie

Gęsta, słodka, przypominająca deser kawa? Tak, i to na śniadanie. Może sama w sobie być pierwszym posiłkiem, jeśli nie lubimy rano dużych dań lub stać się świetnym energetyzującym napojem w ciągu dnia. A robi się ją w tempie, które nie zaburzy nawet najbardziej nerwowego poranka.

Do blendera wrzucamy pół banana, łyżeczkę masła orzechowego i odrobinę mleka. Miksujemy na gładką masę. Na dno szklanki wykładamy purée i dodajemy nasze ulubione espresso macchiato. Dla jeszcze lepszego smaku warto użyć mleka waniliowego zamiast zwykłego. Pyszne!

Fot. materiały prasowe Nivony

Fot. Unsplash.com

Kawa kuloodporna – szybki zastrzyk energii

To kawa, która działa jak ciepłe światło po nieprzespanej nocy. Idealna, gdy potrzebujemy dawki energii. Na 7-calowym ekranie ekspresu wybieramy nasze zapisane espresso o ulubionej mocy. To wielka zaleta tego sprzętu – możemy albo wybierać z już zaprogramowanych przepisów na flat white, cappuccino czy latte lub w ramach funkcji Moja Kawa, stworzyć własny. Dzięki temu kawa będzie zrobiona dokładnie tak jak lubimy (zapiszemy nie tylko proporcje, ale i rodzaj używanego mleka!). 

Gdy kawa się zaparza, do blendera wkładamy łyżeczkę masła klarowanego i odrobinę oleju kokosowego. Wlewamy gorące espresso i miksujemy 20 sekund, aż napój stanie się gładki i kremowy. Rozgrzewa, syci i wprowadza w rytm dnia z odpowiednią energią.

Jesienny poranek z dobrą kawą

Tym, co najbardziej ratuje nas o tej porze roku, jest właśnie prostota. Ekspres marki Nivona z serii Nivo 9000 jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z brakiem czasu i natłokiem obowiązków. Kawa, która już czeka, zanim zdążymy się naprawdę obudzić, zapisane przepisy, szybkie czyszczenie – to lubimy! Z ekspresem, który ułatwia życie, każdy poranek smakuje doskonale.

Logo marki Nivona

Artykuł powstał we współpracy z marką Nivona.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk