Trudno o bardziej uniwersalny temat niż jedzenie. Doskonale zdają sobie z tego sprawę artyści, którzy chętnie sięgają po ten motyw w swoich pracach. Wystawa „Jedzenie w sztuce” w MOCAK-u, której KUKBUK jest patronem medialnym, to pierwsza w Polsce tak duża ekspozycja poświęcona wyłącznie kulinariom.
„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
Tekst: Dominika Zagrodzka
Zdjęcia: materiały prasowe MOCAK-u
O tym, że jedzenie jest czymś więcej niż tylko środkiem zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, nie trzeba dziś nikogo przekonywać (a już z pewnością najmniej czytelników KUKBUK-a!). Kulinarne zwyczaje i rytuały budują więzi, są ważnym elementem kulturowej i osobistej tożsamości i mogą powiedzieć nam o danej kulturze tyle samo albo nawet więcej niż polityka czy ekonomia.
Niedosyt kontra przesyt
Wystawa w MOCAK-u jest zorganizowana wokół osi niedosyt – nadmiar. Z jednej strony bowiem w pracach artystów można dostrzec refleksje na temat głodu, nierówności społecznych, kryzysu humanitarnego, z drugiej – nie brakuje tych dotyczących przesytu, konsumpcjonizmu i marnotrawienia żywności. Aspekty etyczne są tu równie ważne jak estetyczne, eksponowane w sztuce od wieków.
„Jedzenie w sztuce” jest jedenastą wystawą z flagowej serii MOCAK-u „Cywilizacja w sztuce”. Za każdym razem muzeum poświęca ekspozycję innemu tematowi, obszarowi życia. Zwiedzający mogli już oglądać wystawy poświęcone między innymi sportowi, gender, naturze czy medycynie. Kuratorzy starają się pokazywać prace różnorodnych artystów, którzy nawiązują do danego tematu w mniej lub bardziej bezpośredni sposób.
Na wystawie poświęconej jedzeniu zobaczymy prace aż 66 artystów z całego świata.
To właśnie dbałość o wielość i różnorodność perspektyw sprawia, że na wystawie poświęconej jedzeniu zobaczymy prace aż 66 artystów z całego świata. Wśród nich są Jerzy Nowosielski czy Jadwiga Sawicka, ale także ci, którzy jedzenie uczynili centrum swojej twórczości, na przykład Anna Królikiewicz i Daniel Spoerri. Prezentowane dzieła zostały wykonane przy użyciu różnych mediów, takich jak malarstwo, fotografia, wideo, obiekt, instalacja.
Wystawie towarzyszyć będzie publikacja, w której znajdziemy eseje poświęcone socjologicznym aspektom jedzenia, a także wywiady z kucharzami. Kucharzy amatorów i profesjonalistów bowiem poproszono o odpowiedź na pytanie, co przygotowaliby dla konkretnego artysty. Niektóre pomysły na dania są naprawdę zaskakujące! Podobnie zresztą jak przepisy artystów, które również znajdą się w publikacji. Będą to wybrane receptury z książki Andy Rottenberg „Kuchnia towarzyska i uczuciowa”.
Wystawa „Jedzenie w sztuce” potrwa od 12 kwietnia 2024 do 16 marca 2025.
- Kultura i wiedza
Weź pigułkę, czyli wino w kosmosie
Butelki i kartony kiepsko sprawdzają się w kosmosie, naukowcy pracują więc nad zamknięciem wina w kapsułkach. Astronauci czekają.
- Ludzie i inspiracje
Comfort food, czyli jedzenie poprawiające nastrój!
Jedni wybiorą pizzę z podwójnym serem i lody na deser, dla innych będzie to rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych intensywny i aromatyczny barszcz. Czym jest comfort food?
-
Wygląd jedzenia – jak wpływa na nasze decyzje zakupowe?
Nie ma złudzeń, że robiąc zakupy, chętniej sięgniemy po dorodnego, mocno czerwonego pomidora, niż po obtłuczone czy niedojrzałe warzywo. Zakładamy, że za tymi ładniejszymi stoi jakość. Co jednak z produktami zamkniętymi w opakowaniach lub przedstawionymi wyłącznie na zdjęciu? Jak się okazuje, wygląd etykiety czy zdjęcie dania mają ogromne znaczenie i potrafią skutecznie skusić nas do zakupu! Sprawdźmy, co o estetyce jedzenia mówią badania.
- Kultura i wiedza
Weź pigułkę, czyli wino w kosmosie
Butelki i kartony kiepsko sprawdzają się w kosmosie, naukowcy pracują więc nad zamknięciem wina w kapsułkach. Astronauci czekają.
- Ludzie i inspiracje
Comfort food, czyli jedzenie poprawiające nastrój!
Jedni wybiorą pizzę z podwójnym serem i lody na deser, dla innych będzie to rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych intensywny i aromatyczny barszcz. Czym jest comfort food?
-
Wygląd jedzenia – jak wpływa na nasze decyzje zakupowe?
Nie ma złudzeń, że robiąc zakupy, chętniej sięgniemy po dorodnego, mocno czerwonego pomidora, niż po obtłuczone czy niedojrzałe warzywo. Zakładamy, że za tymi ładniejszymi stoi jakość. Co jednak z produktami zamkniętymi w opakowaniach lub przedstawionymi wyłącznie na zdjęciu? Jak się okazuje, wygląd etykiety czy zdjęcie dania mają ogromne znaczenie i potrafią skutecznie skusić nas do zakupu! Sprawdźmy, co o estetyce jedzenia mówią badania.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?