Kukbuk
Kukbuk
Woda z kranu, która jest dobrą alternatywą dla butelkowanej wody w plastiku (fot. Unsplash)

Jaka jest najlepsza woda do picia?

W ciągu dnia zaleca się pić jej jak najwięcej. Woda orzeźwia, nawadnia, wspomaga pracę organizmu, poprawia koncentrację i jeszcze odżywia skórę. Pytanie tylko, którą najlepiej wybrać – mineralną, źródlaną, a może kranówkę? I czy rzeczywiście jest między nimi jakaś różnica?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: materiały prasowe

Opublikowano: 30 Listopada 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Wokół każdego typu wody krążą powtarzane przez lata prawdy i mity. Jedni powtarzają, że należy sięgać tylko po mineralną, bo dobrze działa na kości, inni uważają, że kranówka powoduje kamienie nerkowe. Znajdą się też tacy, którzy twierdzą, że woda gazowana nawadnia gorzej niż niegazowana. Wątpliwości nie ma raczej tylko co do tego, że po szklankę wody powinniśmy sięgać jak najczęściej. Niestety, co do faktycznych różnic między rodzajami wodami niejasności może być całkiem sporo. Jaka woda zatem jest najlepsza do picia? Która jest najzdrowsza? 

Szklanka wody (fot. Brendan Church/Unsplash)

fot. Brendan Church / unsplash.com

Woda mineralna a źródlana 

Najprościej rzecz ujmując, woda mineralna to taka, w której ilość składników mineralnych przekracza 500 miligramów na litr. Z tego względu jest ona twardsza i ma intensywniejszy smak. Wody mineralne w zależności od rodzaju wyróżniają się dużą zawartością żelaza, magnezu, sodu czy wapnia. Pierwiastki te są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i wpływają korzystnie na działanie układu trawiennego, odpornościowego czy nerwowego. Z tego względu woda mineralna może być korzystnym dodatkiem do zdrowej diety, ale nie poleca się jej wybierać jako głównego źródła nawodnienia. Po wodę mineralną najlepiej sięgać w upalne dni czy po intensywnym wysiłku fizycznym. Dobrze sprawdzi się też jako dodatkowe uzupełnienie niedoborów występujących w diecie. 

Z kolei woda źródlana zawiera mniej składników mineralnych, zazwyczaj do 500 miligramów na litr. W jej składzie przeważają najczęściej wodorowęglany wapnia i magnezu, rzadko występują w niej chlorki, siarczany czy sód. Przez to woda źródlana jest delikatniejsza w smaku. Zdecydowanie lepiej nadaje się do gotowania lub parzenia herbaty niż woda mineralna. 

Globalna produkcja plastiku przyczynia się do zmian klimatycznych, a butelki, siatki i folia trafiają w milionach ton dziennie do mórz i oceanów. Ponadto kupowanie wody butelkowanej to dodatkowe koszty i konieczność dźwigania ciężkich zgrzewek

Woda gazowana jest niezdrowa? 

Woda gazowana powstaje poprzez wysycenie wody źródlanej albo mineralnej, co oznacza, że jest zdrowa i od tej niegazowanej różni się jedynie zawartością dwutlenku węgla. Tym samym, inaczej niż w przypadku wyboru między wodą źródlaną a mineralną, sięganie po wodę gazowaną jest jedynie kwestią indywidualnych preferencji. Co ciekawe, woda gazowana wbrew pozorom lepiej gasi pragnienie.

By napić się wody gazowanej, najprościej, zdawałoby się, jest sięgnąć po wodę butelkowaną. To jednak wiąże się z dużymi kosztami dla środowiska i dla nas samych. Globalna produkcja plastiku przyczynia się do zmian klimatycznych, a butelki, siatki i folia trafiają w milionach ton dziennie do mórz i oceanów. Ponadto kupowanie wody butelkowanej to dodatkowe koszty i konieczność dźwigania ciężkich zgrzewek. Tymczasem doskonałym smakiem wody gazowanej można się cieszyć w domu. Wszystko za sprawą Grohe Blue Home. Dzięki połączeniu baterii zlewozmywakowej z inteligentnym filtrem do wody nie tylko zaoszczędzimy czas i pieniądze, ale także wspomożemy ochronę środowiska naturalnego. Saturator i chłodziarka gwarantują dostęp do idealnie chłodnej filtrowanej wody niegazowanej, średnio lub mocno gazowanej. Wystarczy nacisnąć przycisk z lewej strony kranu, by wybrać preferowany wariant wody. Unikalna technologia sprawia, że doskonałym smakiem wody można się cieszyć o każdej porze. Na takim rozwiązaniu zyskuje i środowisko, i domowy budżet.

Nowoczesne systemy Grohe Blue Home i Grohe Blue Pure pomagają ograniczyć produkcję plastikowych butelek (fot. materiały prasowe)

Woda z kranu – czy jest bezpieczna?

Wielokrotnie powtarzane mity na temat wody z kranu sprawiają, że nadal podchodzi się do niej z rezerwą. Tymczasem w ostatnich dekadach wiele się zmieniło, a picie kranówki nie tylko jest bezpieczne, ale także może być sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy i wprowadzenie kolejnego ekonawyku do codziennej rutyny. Restrykcyjne przepisy unijne sprawiają, że woda z kranu jest bezpieczna pod względem mikrobiologicznym i chemicznym.

Ponadto spożywanie kranówki może mieć zdrowotny wpływ na organizm. Jak pokazują badania, długotrwały kontakt wody z plastikiem znacznie wpływa na jej jakość. Stąd wybór tej butelkowanej niekoniecznie musi być lepszy (chyba że mowa o wodzie w butelkach szklanych).

Marka Grohe stworzyła dodatkowy filtr: Magnez+Cynk – dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie poprzez dodatkową suplementację magnezem i cynkiem

Niemniej czasem woda z kranu wzbudza podejrzenia. Jej smak czy zapach wielokrotnie pozostawiają wiele do życzenia. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest system Grohe Blue Home, który dzięki pięciostopniowej filtracji sprawia, że usuwane są nawet najmniejsze szkodliwe cząsteczki. W wodzie pozostają wyłącznie najważniejsze minerały, a smak jest znacznie lepszy. Co więcej, marka Grohe stworzyła dodatkowy filtr: Magnez+Cynk – dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie poprzez dodatkową suplementację magnezem i cynkiem.

Marka ma w ofercie także baterie Grohe Blue Pure, które – dzięki technologii filtracji zastosowanej w armaturze kuchennej – oczyszczają wodę kranową, usuwając z niej zarówno szkodliwe dla zdrowia substancje, jak i cząsteczki mogące pogorszyć jej smak. Efekt? Świeża i pyszna woda do picia!

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Grohe.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk