Tarta dyniowa amerykańska, czyli pumpkin pie, to tradycyjny amerykański deser podawany najczęściej w okolicach Halloween i Dnia Dziękczynienia. Składa się z purée dyniowego wymieszanego z jajkami, cukrem, nabiałem i korzennymi przyprawami, zapieczonego w maślanym cieście kruchym. Przygotowanie tego deseru wydaje się proste, ale na drodze do sukcesu, jak to się często zdarza, czyha wiele pułapek, których i mnie nie do końca udało się uniknąć. Przeczytajcie moją relację, a potem uzbrójcie się w nieco cierpliwości i przygotujcie od podstaw pyszną tartę dyniową.
Tarta dyniowa - jak zrobić ciasto kruche?
Ten typ ciasta (pâte brisée) bardzo często pełni funkcję podstawy różnego rodzaju tart na bazie kremu jajecznego. Najważniejsza w jest w nim odpowiednia konsystencja – absolutnie nie powinno być twarde ani ciągnące się. Swoją kruchą, często zbudowaną z oddzielnych płatków formę zawdzięcza temu, że wchodzące w jego skład mąka, tłuszcz oraz woda nie mieszają się w jedną, homogeniczną całość. Zamiast tego mamy ciasto o następującej formie: występują w nim osobne rejony mąki nasączonej wodą oraz czystego tłuszczu (a także drobinki mąki otoczone tłuszczem). Bardzo ważną rolę w tej konstrukcji odgrywa siatka glutenowa, do której zbudowania potrzeba mąki i wody. W trakcie wałkowania ciasta tworzą się warstwy rozciągniętej, płaskiej siatki glutenowej poprzedzielane tłuszczem.